Kunstgeschiedenis Cultuurkring

Op donderdag 13 december om 14.00 uur organiseert de Cultuurkring Hamont-Achel een namiddag kunstgeschiedenis. Deze keer is het thema: ‘Amerikaanse schilders eind 19de, begin 20ste eeuw’.Kunstgeschiedenis Cultuurkring

13-12-2018 15:49 – Ingezonden door Redactie

Op donderdag 13 december om 14.00 uur organiseert de Cultuurkring Hamont-Achel een namiddag kunstgeschiedenis. Deze keer is het thema: ‘Amerikaanse schilders eind 19de, begin 20ste eeuw’. Dit gaat door in Dienstencentrum De Kring, Bosstraat 7 in Hamont. De toegang is € 6 per activiteit (inclusief koffie/thee). Met een cultuurpas heeft u gratis toegang. Gedurende de negentiende eeuw gingen veel Amerikaanse kunstenaars voor een lange studietijd naar Europa en werden er ernstige pogingen gedaan de Europese ideeën en technieken in de Amerikaanse traditie op te nemen. De Amerikaanse kunstenaars die in grote mate terugvielen op lokale bronnen, wendden zich later van hun Engelse leermeesters af en sloegen paden in die leidden naar een onafhankelijke ontwikkeling die gekarakteriseerd wordt door een aaneengesloten kompositie, door een sterk lineaire stijl en door een grote gedurfdheid en afwisseling in het gebruik van kleuren. De resultaten gaan boven het provinciale uit en steken de Britse voorbeelden naar de kroon. Zij kunnen mede helpen bij het verklaren van de opmerking van Jacques-Louis David, dat de beste schilders uit de Engelse school allen Amerikanen waren. Grote namen als Thomas Cole, Albert Bierstadt, Frederic Church, Childe Hassam, Winslow Homer, Cecilia Beaux en Mary Cassat komen aan bod.

Powered by Blog Grabber