Kunstgeschiedenis Cultuurkring

Op donderdag 14 maart om 14.00 uur organiseert de Cultuurkring Hamont-Achel een namiddag in het teken van kunstgeschiedenis.Kunstgeschiedenis Cultuurkring

11-03-2019 11:15 – Ingezonden door Redactie

Op donderdag 14 maart om 14.00 uur organiseert de Cultuurkring Hamont-Achel een namiddag in het teken van kunstgeschiedenis. Deze keer is het thema “Japonisme in de kunst en het dagelijks leven”. Dit gaat door in Dienstencentrum De Kring, Bosstraat 7 in Hamont.  De activiteiten zijn toegankelijk voor iedereen, in het bijzonder voor senioren. De toegang is €6 per activiteit (inclusief koffie/thee en eventuele toelichtingen). Met een cultuurpas heeft u toegang tot alle activiteiten.

Vincent van Gogh 1888: “Ik benijd de Japanners om de buitengewone duidelijkheid die alle dingen bij hen hebben. Nooit is het vervelend en nooit lijkt het haastig gedaan. Hun werk is even simpel als ademhalen en zij maken een figuur in enkele zekere trekken met hetzelfde gemak alsof het zoiets eenvoudigs betrof als het dichtknopen van je vest.”
Japonisme begon als een rage voor het verzamelen van Japanse kunst, met name Ukiyo-e.  Sommige van de eerste exemplaren van Ukiyo-e waren te zien in Parijs.  Rond 1856 kwam de Franse kunstenaar Félix Bracquemond voor het eerst een kopie tegen van het schetsboek Hokusai Manga .  In de jaren na deze ontdekking groeide de belangstelling voor Japanse prenten. Ze werden verkocht in curiosawinkels, thee opslagplaatsen en grotere winkels. Europese kunstenaars waren op dat moment op zoek naar een alternatieve stijl.

Powered by Blog Grabber