Landelijke OpschoonDag: Grote ‘buit’ voor Cranendonckse afvalpiraten

CRANENDONCK – Zwerfafval is veel mensen een doorn in het oog.Landelijke OpschoonDag: Grote ‘buit’ voor Cranendonckse afvalpiraten

30-03-2019 10:36 – Ingezonden door Redactie

CRANENDONCK – Zwerfafval is veel mensen een doorn in het oog. Verschillende groepen vrijwilligers staken daarom zaterdag de handen uit de mouwen om de gemeente Cranendonck een stukje schoner te maken. In bijna alle kernen werd de grijpstok ter hand genomen.

Door Roy de Leijer

Er waren honderd mensen op de been, waarvan 65 kinderen. Samen vulden ze honderd afvalzakken met zwerfafval. Dat betekent een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar toen de gemeente voor het eerst deelnam aan de Landelijke OpschoonDag.
Wethouder Frits van der Wiel was blij met de verdubbeling van de ‘buit’ in een jaar tijd. “Ook wat betreft de opkomst ben ik tevreden. Er is een flinke toename ten opzichte van vorig jaar”, aldus Van der Wiel, die zelf ook een handje meehielp. Net als Esther Fransen. De Budelse is dit jaar opnieuw een maand lang dagelijks in touw om het buitengebied van Cranendonck zwerfafval-vrij te maken.

“Er komst steeds meer spin-off”, merkt Fransen. Met haar acties wil ze vooral de jongere generaties bewuster maken van de gevolgen van het laten rondslingeren van afval. “Zij voeden op hun beurt ook hun ouders op”, zegt Fransen. Ze komt heel wat lege blikjes, flessen, papiertjes en ander afval tegen tijdens haar afvalspeurtochten. Fransen: “Meestal een kilo of zes per keer. Afgelopen vrijdag ben ik met een paar mensen op pad geweest. Samen hebben we twintig kilo ingezameld.”
In Budel-Schoot gingen de vijf dames van de Schootornado’s op pad voor een grote voorjaarsschoonmaak. Initiatiefneemster Ilva van Bommel: “Met ons wandelclubje ruimen we regelmatig het zwerfafval langs onze vaste route op. De Landelijke OpschoonDag van vorig jaar was voor ons de aanleiding om actie te ondernemen. Van de gemeente hebben wij grijpstokken in bruikleen gekregen. De eerste keer was de opbrengst meteen vijf zakken. We vinden vooral veel lege flessen sterke drank.”
In de bebouwde kom van Maarheeze speurden de welpen en bevers van Scouting Kizito naar zwerfafval. “Bij de scouting staat de natuur hoog in het vaandel. Onder meer vanwege een stukje bewustwording hebben we besloten om aan de Landelijke OpschoonDag deel te nemen”, vertelt staflid Helene Verweerden.
Tijdens hun schoonmaakactie vonden de kinderen onder meer een groot stuk hekwerk, afzuigkap en stofzuiger. Verweerden: “Verder hebben we onder meer veel sigarettenpeuken, oud vuurwerk en plastic rommel aangetroffen.”
Ook in Soerendonk gingen verschillende groepen aan de slag. Een aantal enthousiastelingen van de Dorpsraad Zurrik en Buurtvereniging Molenheide, jong en oud, heeft ook daar zakken vol zwerfafval verzameld.
Later op de middag kwamen ook de deelnemers van de Cranendonckse quiz Wejje gee ’t in actie. De quizzers gingen in de omgeving van het gemeentehuis in Budel en bij het gebouw De Canting in Budel-Dorplein op zoek naar zoveel mogelijk zwerfafval.

Alle deelnemers kregen een leuke attentie, een groeipapiertje, als dank voor hun deelname. Buurtvereniging Molenheide ging er met de hoofdprijs van door. Hun mooie schatplek en uitgebreide aankleding van de deelnemers als piraten, leverde de vereniging een buurtbarbecue op.
Het inzamelen van zwerfafval kan ook op andere momenten dan tijdens de Landelijke Opschoondag. Bij de gemeente Cranendonck is het onder meer mogelijk om een aanvraag te doen voor een knijper in bruikleen.

Powered by Blog Grabber