Langeafstandsfietsroute langs de dodendraad gelanceerd

Stichting Verhalis, in samenwerking met Grote Routepaden, heeft woensdag ‘De Grensroute’ gelanceerd. Deze langeafstandsfietsroute van 546 kilometer kronkelt langs het voormalige traject van de dodendraad….Langeafstandsfietsroute langs de dodendraad gelanceerd

04-08-2018 08:00 – Ingezonden door Roy de Leijer

Stichting Verhalis, in samenwerking met Grote Routepaden, heeft woensdag ‘De Grensroute’ gelanceerd. Deze langeafstandsfietsroute van 546 kilometer kronkelt langs het voormalige traject van de dodendraad. De route knoopt niet alleen monumenten en fietsknooppunten aan elkaar, maar ook verhalen uit het Belgisch-Nederlandse grensgebied.

Dit najaar is het 100 jaar geleden dat de dodendraad werd afgebroken. Deze door de Duitsers aangelegde elektrische grensversperring uit de Eerste Wereldoorlog stond op de Belgisch-Nederlandse grens van het Drielandenpunt tot aan Cadzand. Het was een versperring van 350 kilometer lang, waar 2000 volt op stond. Langs de hele dodendraad vielen zo’n 1000 doden.

“De langeafstandsfietsroute langs de dodendraad is gebaseerd op het bestaande fietsknooppuntennetwerk. De route loopt voor twee derde over Belgisch en voor een derde over Nederlands grondgebied”, vertelt Carine van Vugt van Stichting Verhalis. Het traject slingert over de grens en voert door een afwisselend landschap van heuvels, rivieren, moerasgebieden, bossen en heidevelden tot in de duinen van de Noordzeekust.
Het traject is uitgezet langs alle 23 reconstructies en monumenten die herinneren aan de dodendraad. Hamont-Achel was een van de eerste grensgemeenten die ruim 17 jaar geleden een eerste reconstructie van de dodendraad maakte. Inmiddels telt de gemeente een drietal reconstructies. Een daarvan is geplaatst bij de Achelse Kluis. De grensversperring moest onder meer voorkomen dat Belgen naar Nederland konden vluchten.

Stichting Verhalis heeft de fietsroute in samenwerking met Grote Routepaden (GR) uit België ontwikkeld. Van Vugt: “Vrijwilligers van Grote Routepaden hebben het hele traject gefietst. Ze zijn uiteindelijk wel iets afgeweken van de originele route. We willen fietsers namelijk niet alleen de dodendraad laten beleven, maar het hele grensgebied.”
Behalve mooie natuurgebieden en rustige plattelandsweggetjes heeft de route nog een paar bijzondere verrassingen in petto, zoals het historisch geladen Moresnet of het Antwerpse havengebied met verborgen oude vestingen in het groen.

De grensroute is onderdeel van het herdenkingsproject ‘De Dodendraad Leeft’. In dit project staat een vaak vergeten deel van de Eerste Wereldoorlog centraal: de dodendraad. Verhalis ontwikkelt in het kader van dit project niet alleen een fietsroute. In oktober planten vrijwilligers en leerlingen van zo’n 75 basisscholen in de hele grensstreek meer dan 125.000 witte krokussen op het voormalige traject van de dodendraad. Ieder voorjaar, als de krokussen bloeien, worden delen van het traject daardoor opnieuw zichtbaar. In deze regio nemen onder meer de gemeenten Cranendonck, Hamont-Achel, Neerpelt en Valkenswaard deel aan het project.
Van Vugt: “In vergelijking met de fietsroute blijft het krokussenlint, waar dat mogelijk is, veel dichter bij de dodendraad. De fietsroute laveert er meer omheen. Op lokaal niveau zijn gemeenten nu al bezig met wandel- en fietsroutes langs de krokussen.”

Meer informatie over de fietsroute is te vinden op website www.grensroute.eu. Op de website staan alle trajecten vermeld, maar ook lokale verhalen over de dodendraad en fietslabels met knooppunten, die aan het fietsstuur kunnen worden gehangen.
De bijbehorende fietsgids verschijnt begin februari 2019 tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Gent. De fietsgids wordt uitgegeven door Grote Routepaden uit België. Deze gids bevat uitgebreide informatie over het traject, lokale verhalen over de dodendraad en vele kaarten.

Powered by Blog Grabber