Leerlingen trotseren regen en wind bij Boomfeestdag

De gemeente Haarlemmermeer was woensdagochtend het decor voor de 63ste Nationale Viering Boomfeestdag. In de gemeente Cranendonck konden alle leerlingen uit groep 7, inclusief de asielzoekerskinderen van…Leerlingen trotseren regen en wind bij Boomfeestdag

14-03-2019 14:29 – Ingezonden door Roy de Leijer – Foto’s Jos Meusen

De gemeente Haarlemmermeer was woensdagochtend het decor voor de 63ste Nationale Viering Boomfeestdag. In de gemeente Cranendonck konden alle leerlingen uit groep 7, inclusief de asielzoekerskinderen van De Muzenberg in Maarheeze, zich die ochtend uitleven in de natuur.

In heel Nederland zijn er woensdag ruim 200.000 bomen geplant. In Cranendonck mochten de kinderen flink aan de bak op het nieuwe plantterrein bij de Randweg-Oost en de toegangsweg naar AZC Cranendonck in Budel. Jos Hendriks van de gemeente Cranendonck: “Het terrein is recentelijk gesaneerd. Er zaten zinkassen in de bodem. We hebben nu de beschikking gekregen over een veilige plantlocatie, waar we ook volgend jaar terecht kunnen voor het planten van bomen.”

Stevige rukwinden en regen drukten de pret van de Cranendonckse jeugd een beetje. “Het is jammer, maar de afgelopen jaren hebben we alle weersomstandigheden voorbij zien komen, van twintig graden met veel zon tot hagel en sneeuw”, zegt Hendriks.
Hij gaf de kinderen niet alleen instructies voor het planten van de boompjes, maar wees de jeugdige groenwerkers en hun leerkrachten ook op de beste route over het op sommige plekken drassige terrein. Ook leraren en begeleiders hielden een oogje in het zeil om te voorkomen dat er een flinke lading modder werd meegenomen naar de auto’s of het leslokaal.
Van tevoren was er op de scholen al volop aandacht aan de Boomfeestdag geschonken. “Ondanks de weersomstandigheden zijn de leerlingen heel enthousiast. Ze vinden het hartstikke mooi dat ze boompjes mogen planten. Het thema van dit jaar: ‘Ieder kind een boom’, past ook bij het streven van de organisatie van Nationale Boomfeestdag om iedereen in de gelegenheid te stellen om als kind een keer een boom te planten”, vertelt Wiel Zentjens, natuurgids bij de Cranendonckse IVN-afdeling.

In totaal namen er 240 kinderen deel aan de Cranendonckse Boomfeestdag. Ze hebben 1.400 boompjes in de grond gestopt, te weten: kers, linde en haagberk. De scholieren kregen daarbij onder meer hulp van burgemeester Roland van Kessel en wethouder Marcel Lemmen. Na de plantwerkzaamheden werden er educatieve spelletjes gespeeld onder begeleiding van vrijwilligers van het IVN.

De organisatie van de lokale Boomfeestdag was ook dit jaar in handen van de schoolgidsen het IVN Cranendonck en de groenmedewerkers van de gemeente Cranendonck.

Staatsbosbeheer hield de eerste Boomfeestdag in 1957. Dit als reactie op de oproep van VN-secretaris Dag Hammerskjöld om bomen te planten met én voor de nieuwe generatie.
De Boomfeestdag vindt ieder jaar plaats in ruim 280 gemeenten met zo’n 100.000 kinderen die 200.000 bomen en struiken planten. Omgerekend jaarlijks zo’n 80 voetbalvelden. De officiële, nationale viering vindt ieder jaar in een andere gemeente en provincie in Nederland plaats. Vanaf dit jaar heeft de Nationale Boomfeestdag een vaste datum gekregen. Voortaan wordt het evenement op de tweede woensdag van maart gehouden.

Powered by Blog Grabber