Lezing Cultuurkring

In het kader van nieuwe namiddagactiviteiten van de Cultuurkring Hamont-Achel wordt op donderdag 31 januari om 14.00 uur in het dienstencentrum De Kring, Bosstraat 7 te Hamont een lezing gegeven. De inkom…Lezing Cultuurkring

29-01-2019 22:01 – Ingezonden door Redactie

In het kader van nieuwe namiddagactiviteiten van de Cultuurkring Hamont-Achel wordt op donderdag 31 januari om 14.00 uur in het dienstencentrum De Kring, Bosstraat 7 te Hamont een lezing gegeven. De inkom bedraagt 9 euro, inclusief koffie.

Het Land van Grevenbroek, een vreemde eend ten noorden van het graafschap Loon. Grevenbroek omvatte tijdens de middeleeuwen de gemeenten Hamont, Achel en Sint-Huibrechts-Lille. Slechts weinig bronnen getuigen over de bijzondere territoriale toestand van dit gebied, dat vanaf 1367 voor het eerst als ‘heerlijkheid Grevenbroek’ wordt vermeld. Vermoedelijk is deze heerlijkheid als kloosterbezit van het Sint-Servaaskapittel te Maastricht ontstaan in de 12de eeuw. Tot 1401 was de heerlijkheid Grevenbroek een zelfstandige staat en behoorde het dus niet tot het graafschap Loon. Pas na een (uitgelokte?) grens twist tussen Achel en Neerpelt, eigende de prinsbisschop van Luik, in functie van graaf van Loon, zich deze heerlijkheid toe en kon Hamont (naast Peer) als 9de of 10de ‘Loonse’ stad betiteld worden. De presentatie is in handen van Luk Van de Sijpe (Master in de Geschiedenis KULeuven, voorzitter van de Federatie van Geschied- en Oudheidkundige Kringen van Limburg en voorzitter van de Geschied- en Heemkundige kring ‘De Goede Stede Hamont’).

Powered by Blog Grabber