Lezing: Stad en platteland op het zand

Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’ organiseert op donderdag 27 september een lezing door de Eindhovense stadsarcheoloog drs. Nico Arts. Hij spreekt die avond over het onderzoek, waarop hij binnenkort…Lezing: Stad en platteland op het zand

24-09-2018 16:12 – Ingezonden door Redactie

Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’ organiseert op donderdag 27 september een lezing door de Eindhovense stadsarcheoloog drs. Nico Arts. Hij spreekt die avond over het onderzoek, waarop hij binnenkort zal promoveren: Stad en platteland op het zand. De archeologie van boeren, burgers en elites in de periode tussen 1100 en 1650. Ook Budel en Cranendonck komen daarbij aan bod.

De jaren tussen ongeveer 1175 en 1250 worden tegenwoordig aangeduid als ‘de grote overgang’. Op de Brabantse zandgronden worden in deze periode oude nederzettingsgronden op de zandruggen verlaten en verplaatst naar de randen van beekdalen. Het gebied wordt onderdeel van het hertogdom Brabant en er ontstaat een geheel nieuw type nederzetting: de stad. Gelijk met de commerciële schapenhouderij komt ook een markteconomie op gang. De duizenden jaren oude bouwwijze van het funderen van gebouwen in de grond maakt plaats voor bouwen op de grond. De materiële cultuur wordt aanzienlijk diverser en er ontstaan verschillen tussen burgers, boeren en elites. Tegelijkertijd wordt het christelijk geloof steeds meer herkenbaar met symbolen en rituelen die in grote delen van het landschap worden verspreid. Veel gegevens die betrekking hebben ‘de grote overgang’ zijn bekend dankzij het archeologisch onderzoek in de middeleeuwse stadskern van Eindhoven en het omringende laatmiddeleeuwse platteland. Tijdens de lezing zal hiervan aan de hand van illustraties een beeld worden gegeven. Tevens wordt ingegaan op de maatschappelijke betekenis van de verworven kennis voor de huidige inwoners. Deze lezing gaat door op donderdag 27 september aanstaande van 20.00 uur tot 22.00 uur in zaal ‘De Reinder’, Grootschoterweg 119, Budel-Schoot. De toegang is gratis voor leden, niet-leden betalen € 2,50.

Powered by Blog Grabber