Luisternamiddag Cultuurkring

Op 17 januari om 14.00 uur organiseert de Cultuurkring een luisternamiddag in Dienstencentrum De Kring (Bosstraat 7 in Hamont) met als thema ‘De Russische vijf’.Luisternamiddag Cultuurkring

14-01-2019 09:00 – Ingezonden door Redactie

Op 17 januari om 14.00 uur organiseert de Cultuurkring een luisternamiddag in Dienstencentrum De Kring (Bosstraat 7 in Hamont) met als thema ‘De Russische vijf’. Er is een bespreking door musicologe Rose-Marie Hendrikx. Het Machtige Hoopje ook wel De Vijf (of ook Groep van vijf) was een in de jaren 1865 – 1870 ontstaan gezelschap van vijf belangrijke Russische componisten van die tijd: Mili Balakirev, Alexander Borodin, César Cui, Modest Moessorgski en Nikolaj Rimski-Korsakov. Het gezelschap zette zich in voor nationalistische muziek. In hun werk richtten de componisten zich met name op de Russische volksmuziek, die aantrekkelijk was door de toegankelijkheid (het gezelschap bezat weinig muzikale kennis) en door het feit dat het uitstekend aansloot bij het nationalistische denken. Vooral Balakirev verwerkte veel melodieën van volkswijsjes in zijn werk.

Powered by Blog Grabber