Mast van 26 meter hoog

Sommige stekjes in ons lezersgebied trekken ongewild je aandacht. Rijd je bijvoorbeeld door de Gastelseweg in Budel, dan kan het niet anders of je ziet de hoge mast achter de woning van nr. 42. In onze…Mast van 26 meter hoog

18-03-2019 12:12 – Ingezonden door Evert Meijs

Sommige stekjes in ons lezersgebied trekken ongewild je aandacht. Rijd je bijvoorbeeld door de Gastelseweg in Budel, dan kan het niet anders of je ziet de hoge mast achter de woning van nr. 42. In onze krant stond er al eens een foto van. Maar onlangs belden we aan op dat nummer en kregen het volgende verhaal.

Tekst en foto’s Evert Meijs

Het betreft hier oorspronkelijk een kantelbare paal van maar liefst zesentwintig meter hoog. Eigenaar Jos van Hooff: “.  De hoge paal werd daar afgebroken om hier opnieuw te worden opgebouwd. De mast werd gebruikt als televisie-antenne”. Van Hooff lachte, toen hij vertelde dat uiteindelijk de hele straat min of meer illegaal werd aangesloten op deze tv-antenne. “Hier tegenover werden allerlei kastjes tegen de muur geschroefd voor tv-aansluitingen. ’s Avonds werd met wel tien man snel de straat opengebroken om een kabel naar de overkant van de weg te leggen”.  

Windwijzer plaatsen
Jos zelf had geen verstand van deze technieken, maar jongelui fiksten het karwei perfect. Nu wordt de mast niet meer gebruikt voor tv, maar is ie wel blijven staan. Fier wappert de Brabantse vlag aan de immense vlaggenmast. En met kerst prijkte ook een kerstster aan de top. “Op zolder heb ik nog een windwijzer liggen, een haan. Maar de koppeling met de mast is nog niet in orde, dat moet nog passend gemaakt worden. Bovendien is de mast nu mooi in evenwicht, en kan ik die zonder hulp van anderen laten kantelen. Maar als de haan op de paal wordt gezet, is het evenwicht misschien wel weg..”

Wapperende Brabantse vlag
De zesentwintig meter hoge paal is karakteristiek voor de Budelse straat. Ook vanuit de toren van de kerk van Onze Lieve Vrouw Visitatie is de Brabantse vlag goed te zien. Het rood-wit geblokte doek bewijst wel dat Van Hooff een rechtgeaard Brabander is. Alleen de neogotische kerktoren (begin twintigste eeuw) lijkt hoger te zijn dan de paal die op de oprit van Gastelseweg 42 te zien is. Want de kerkhaan kijkt vanaf drieënzeventig meter hoogte over het Brabantse dorp naar de stervelingen op de Kempische aardbodem, en over de haan op zesentwintig meter. Eenmaal maart 2019, zie je dat de vlag nog steeds wappert, dat de gemonteerde kerstster nog steeds in de top zit, en dat de windhaan bovenop de paal een permanente plek heeft gekregen om de windrichting aan te geven.

Powered by Blog Grabber