Metersgroot kunstwerk laat Philips van Horne herleven

De mural is in twee dagen tijd gerealiseerd. Het is een onderdeel van een kunstproject dat tot stand is gekomen door een samenwerking van Stichting de Verbeelding uit Weert, de kunstenaars van de stichting…Metersgroot kunstwerk laat Philips van Horne herleven

07-12-2018 15:22 – Ingezonden door Roy de Leijer

De mural is in twee dagen tijd gerealiseerd. Het is een onderdeel van een kunstproject dat tot stand is gekomen door een samenwerking van Stichting de Verbeelding uit Weert, de kunstenaars van de stichting Getting up en vier middelbare scholen van LVO Weert: Het College, Het Kwadrant, de Philips van Horne en het BRAVO! College.

Het kunstwerk in Budel is maar liefst 35 vierkante meter groot en twee verdiepingen hoog. De muurschildering is gerealiseerd op de achtergevel van het schoolgebouw aan de Jan van Schoonvorststraat in Budel.
Het kunstwerk staat grotendeels in het teken van Philips van Horne. Dit jaar is het precies 450 jaar geleden dat Philips van Montmorency, beter bekend als Philips van Horne, werd onthoofd op de Markt in Brussel. Dit gebeurde in het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Van Horne is een belangrijk persoon in de geschiedenis van Nederland, met name in Limburg en de gemeente Weert in het bijzonder.

De familie Van Cranendonck, bewoners van het (oude) gelijknamige kasteel in Soerendonk, is een tak van het Huis van Horne.

Leerlingen van het BRAVO! College hebben zelf ontwerpschetsen voor de muurschilderingen gemaakt. “Op basis hiervan hebben we en totaalontwerp gemaakt”, aldus straatkunstenaar Gart Smits, die samen met zijn collega Martin Plag werkte aan de mural bij de Budelse middelbare school.
Op het BRAVO! College is gekozen voor een ontwerp waarbij Philips van Horne een telefoon vasthoudt en een selfie maakt met op de achtergrond het slagveld. Smits: “Het verleden en heden zijn hier gecombineerd.” Het meest Cranendonckse onderdeel van de mural zijn de overvliegende kraanvogels.

Na de mural in Budel wordt er een muurschildering gemaakt bij Het Kwadrant. De overige scholen volgen daarna. Eerder namen Smits en Plag al de gevels van het Munttheater en theater De Huiskamer in Weert onder handen met een Van Horne-mural.
Het kunstproject behelst meer dan alleen het ‘opleuken’ van gebouwen. Het heeft ook een educatief onderdeel, aldus de Smits: “Zo heeft Hans Corstjens van stichting de Verbeelding een aantal scholen bezocht om het verhaal van Philips van Horne te vertellen.”
De leerlingen hebben zelf niet meegeholpen bij het aanbrengen van het kunstwerk. “Ze zouden wat vlakken vullen, maar door het slechte weer is dat niet doorgegaan”, aldus Plag.

Het tweetal hoopt dat er door het project positiever wordt gedacht over het werk van straatkunstenaars. Smits: “Dit is iets anders dan graffiti, dat vaak met vandalisme wordt geassocieerd. Bij graffiti gaat het om het aanbrengen van tekst. Hierbij gaat het om schilderijen op muren. Hoe meer er komen, hoe beter mensen kunnen zien wat we eigenlijk doen.”
Er is heel veel mogelijk, weet Plag: “We kunnen van alles maken, van een historisch tafereel tot abstract werk.” Smits vult aan: “Vaak wordt er heel veel geld uitgegeven om grote oppervlakken bijvoorbeeld grijs te laten schilderen. Onze muurschilderijen zijn veel goedkoper.” Plag: “Bovendien kan zo’n grijze wand ook weer als canvas voor graffiti worden gebruikt.”

Powered by Blog Grabber