Neerpelt: Wat je nog niet wist

Wie wist dat er in Neerpelt meer dan 38 km aan riviertjes stromen? (De Dommel en het Kanaal zijn hierin niet meegeteld). Dat men begonnen is met het kanaal te graven in 1843? Dat het EMJ, het Europees…Neerpelt: Wat je nog niet wist

23-12-2018 18:04 – Ingezonden door Redactie – Foto Paul Cuyvers

Wie wist dat er in Neerpelt meer dan 38 km aan riviertjes stromen? (De Dommel en het Kanaal zijn hierin niet meegeteld). Dat men begonnen is met het kanaal te graven in 1843? Dat het EMJ, het Europees Muziekfestival voor de Jeugd gestart is in 1949? Waar diverse straatnamen hun oorsprong vonden? Als je niet in Neerpelt op de lagere school gezeten hebt maar elders en later naar Neerpelt bent getrokken zijn er veel wetenswaardigheden waar je nog nooit van gehoord hebt. Maar ook als je geboren en getogen Neerpeltenaar bent kan je nog lang niet alles weten wat de Heemkundige Kring aan informatie bezit. Wie waren de burgemeesters sinds 1797 in Neerpelt, hoe ontwikkelde zich de bevolkingsgroei na de Franse overheersing? Wanneer kwam de eerste telefoon in deze gemeente? Onder welke omstandigheden is hier een ziekenhuis gekomen?  Een antwoord op die vragen en nog zoveel meer is te vinden in een gloednieuw naslagwerk ‘Pocket Neerpelt’ dat samengesteld werd door Paul Cuyvers, reeds 25 jaar secretaris van die Heemkundige Kring. Aanleiding voor dit boekje was eigenlijk het vroegere boekje van Jan Coninx dat aan een grondige update toe was. De voorbije week werd het boekje officieel en met erg veel belangstelling aangeboden in zaal Dommelgalm gecombineerd met een beperkte tentoonstelling over de geschiedenis van Neerpelt. Wie daar niet bij kon zijn kan het boekje nog steeds aanschaffen via de Heemkundige Kring aan € 15,00. Het boekje is trouwens een geschenk bij uitstek voor een Kerst- of Nieuwjaarscadeau. Info: www.heemkringneerpelt.be

Powered by Blog Grabber