NEOS Hamont-Achel bezocht Alden Biesen en Tongeren

Met een volle bus trokken de leden van Neos Hamont-Achel richting Bilzen waar ze in het kasteel van Alden Biesen de tentoonstelling “1000 jaar Graafschap Loon” bezochten. Enkele jaren geleden hebben ze…NEOS Hamont-Achel bezocht Alden Biesen en Tongeren

10-12-2018 16:25 – Ingezonden door Redactie

Met een volle bus trokken de leden van Neos Hamont-Achel richting Bilzen waar ze in het kasteel van Alden Biesen de tentoonstelling “1000 jaar Graafschap Loon” bezochten. Enkele jaren geleden hebben ze van expert Dr. Jan Vaes al lezingen gehad over het Graafschap Loon, hij is trouwens ook de conservator van deze tentoonstelling. Onder leiding van zeer goede gidsen kregen ze een overzicht over de geschiedenis van het Graafschap. Opvallend is dat de contouren van het Graafschap bijna identiek gelijk zijn aan het huidige Limburg. De leden bezochten het domein van Alden Biesen en ook daar kregen ze een gevarieerde en begeesterde uitleg over het ontstaan van het Graafschap.In de namiddag trokken ze naar Tongeren. Ze verkenden met de bus de omgeving en de oude stadswallen om daarna te voet naar de binnenstad te trekken.
Er werd natuurlijk halt gehouden bij het standbeeld van Ambiorix. Hij was het die de Romeinen niet alleen verjoeg uit onze contreien maar ze ook effectief versloeg. Later zou Julius Caesar schrijven dat van alle krijgers de Belgen de dapperste waren. De Onze-Lieve-Vrouwebasiliekmochten niet worden overgeslagen. Meer dan 300 jaar waren nodig om dit prachtig monument te voltooien. Het interieur is uitermate rijk aan kunstschatten. Bekendst is ongetwijfeld het uit notenhout gesneden beeld van Onze-Lieve Vrouw van Tongeren Oorzaak Onzer Blijdschap, dat dateert van omstreeks 1479. De Romaanse kloostergang uit de 12de eeuw mag beschouwd worden als een zeldzame getuige van Romaanse bouwkunst in België. Het bouwwerk staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Als afsluiting was het tijd om even gezellig na te praten over deze geslaagde uitstap.

Powered by Blog Grabber