‘Niet iedereen weet wie wij zijn en wat we doen’

Pas als alle reguliere communicatienetwerken buiten werking zijn, komt DARES in beeld. Dit is mogelijk als zich een grote ramp voordoet, zoals een grote overstroming of een cyberaanval op een elektriciteitscentrale,…‘Niet iedereen weet wie wij zijn en wat we doen’

08-11-2018 15:29 – Ingezonden door Roy de Leijer – Foto Jos Meusen

Pas als alle reguliere communicatienetwerken buiten werking zijn, komt DARES in beeld. Dit is mogelijk als zich een grote ramp voordoet, zoals een grote overstroming of een cyberaanval op een elektriciteitscentrale, waardoor de stroomvoorziening in een groot gebied langdurig uitvalt. “Binnen een half uur kunnen wij operationeel zijn. We zitten echter nooit in de blauwe zwaailichten-fase”, vertelt Sterkselnaar Jan van Moll. Hij is regiocoördinator van DARES in Zuidoost-Brabant.

Om goed beslagen ten ijs te komen wordt er regelmatig geoefend. Zo ook afgelopen zaterdag toen Van Moll samen DARES-collega Henk Drenth uit Hapert in het centrum van Budel was neergestreken. Van Moll had zijn futuristisch ogende ‘antennewagen’ bij het gemeentehuis geparkeerd. Daarachter stak een grote, mobiele antenne twaalf meter de lucht in. Het leverde de nodige verbaasde en vragende blikken van het winkelend publiek op.
Drenth en Van Moll, regiocoördinator in Zuidoost-Brabant, zijn twee van de bijna driehonderd DARES-leden in Nederland.

Het tweetal wordt tijdens oefeningen regelmatig aangesproken door nieuwsgierige of bezorgde voorbijgangers. Soms ook door de politie. Van Moll: “De meeste agenten weten van ons bestaan, maar niet iedereen weet wie wij zijn en wat we doen.”

Tijdens oefeninzetten, zoals in Budel, wordt getest of alle apparatuur en verbindingen nog wel naar behoren werken. Afgelopen zaterdag verliep de communicatie met de tegenstations in onder meer Best en Sint-Oedenrode naar behoren. Drenth: “Soms kraakt de verbinding een beetje. De beste plek is een open terrein, omdat daar geen storende obstakels zijn.”

Naast de reguliere oefeningen, waarbij er posten worden ingericht in of bij potentiële crisiscentra, zoals gemeentehuizen en sporthallen, laat DARES zich ook zien bij veiligheidsdagen, waar onder meer ook politie, brandweer en Defensie acte de présence geven.
Van Moll: “Binnenkort is er een grote internationale oefening met Duitsland en Polen gepland. Daarbij wordt een grote overstroming in Polen nagebootst. Wij zorgen daarbij voor extra capaciteit.”

DARES is in heel Nederlands actief. Daarbij is steeds de koppeling met een veiligheidsregio gemaakt.
Via de noodzenders van DARES kunnen zowel digitale als analoge berichten worden doorgegeven.
Meestal wordt er gewerkt in teams van twee personen. Van Moll: “De een noteert de boodschap en de ander zit achter de knoppen.”

Van Moll en Drent zijn 8 jaar actief voor DARES. Het tweetal oefent voor rampen die misschien wel nooit zullen plaatsvinden. Vanwege de extreem lage inzetfrequentie neemt de motivatie van nieuwe leden na een tijdje vaak af. Daar struikelen veel vrijwilligers over. Anders dan bijvoorbeeld de brandweer krijgen de hulpverleners van DARES geen onkostenvergoeding. DARES drijft op maatschappelijke betrokkenheid van haar leden. “We betalen alles zelf”, zegt Van Moll, “veel leden hebben een zendlicentie en interesse in techniek. Dat scheelt.” Die interesse hoeft er echter niet per sé te zijn. Van Moll: “We kunnen ook altijd vrijwilligers gebruiken die hand- en spandiensten willen verlenen.”

Powered by Blog Grabber