Nieuw schoolplein OBS ’t Lange officieel geopend

Het nieuwe schoolplein bij OBS ’t Lange moet kinderen stimuleren om meer te gaan spelen. Op donderdag 8 november is het plein officieel geopend door enkele leerlingen, wethouder Marcel Lemmen van de gemeente…Nieuw schoolplein OBS ’t Lange officieel geopend

18-11-2018 19:40 – Ingezonden door Roy de Leijer – Foto Jos Meusen

Het nieuwe schoolplein bij OBS ’t Lange moet kinderen stimuleren om meer te gaan spelen. Op donderdag 8 november is het plein officieel geopend door enkele leerlingen, wethouder Marcel Lemmen van de gemeente Cranendonck en Petra Drijkoningen. Zij trad in augustus aan als de nieuwe directeur van de Gastelse openbare basisschool.

Dit najaar is er hard gewerkt aan het opknappen en opnieuw inrichten van het schoolplein. Het nieuwe plein is een zogeheten ‘Schoolplein van de Toekomst’. “Een van de gestelde eisen waaraan het plein moet voldoen is dat toestellen en materialen langdurig gebruikt kunnen worden. Leerlingen, het schoolteam en ouders hebben geholpen met het ontwerpen van het nieuwe schoolplein”, zegt Drijkoningen. Voor de uitwerking van de plannen werden niet alleen gespecialiseerde bedrijven, maar ook ouders, opa’s en oma’s ingeschakeld.

Op het oude schoolplein stonden veel gedateerde speeltoestellen. Kinderen werden daardoor te weinig uitgedaagd om te spelen en in beweging te komen. Rian Vanlier, lid van de ouderraad: “De kinderen speelden niet meer op het schoolplein.”
Drie jaar geleden, een jaar na de renovatie van het schoolgebouw, werden de eerste plannen voor het nieuwe schoolplein gemaakt. Vanlier: “De plannen hadden vervolgens een lange doorlooptijd. Achteraf gezien zijn we blij dat het zo is gelopen. We hebben nu een nieuw en uitdagend schoolplein waarvan kinderen ook buiten de schooltijden gebruik kunnen maken.”

Met behulp van RBOB De Kempen, de ouderraad van OBS ’t Lange, de gemeente Cranendonck, ondersteuning van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de opbrengst van de jaarlijkse rommelmarkt van de basisschool is het gelukt om zowel voor de boven- als onderbouw een mooi nieuw schoolplein te creëren. “Ook de ouderraad heeft zich hiervoor fantastisch ingezet”, zegt Drijkoningen. Ze vermoedt dat collega-directeuren met een jaloerse blik naar het Gastelse schoolplein zullen kijken. Drijkoningen: “Ook ander scholen hebben plannen om hun schoolplein aan te pakken. Dat is echter hartstikke duur. Ik ben daarom al door verschillende collega’s gevraagd om met hen mee te denken.” Vanlier vult aan: “Zonder de opbrengst van onze rommelmarkt en de ondersteuning van het Prins Bernard Cultuurfonds was het ons ook niet gelukt.”

Onder meer de nieuwe vogelnestschommel is populair bij leerlingen uit de bovenbouw. Drijkoningen: “De kinderen hebben zelf al een systeem bedacht waardoor iedereen aan de beurt komt.” Behalve schommelen kunnen de scholieren voortaan naar hartelust glijden, in het zand spelen of het ontdekpad bewandelen.
Een bijzonder plek op het schoolterrein wordt ingenomen door de herdenkingsboom voor de drie leerlingen die in het 44-jarig bestaan van de basisschool zijn overleden. Hierbij is in samenwerking met de Stichting Make a Memory een herdenkingsplaatje geplaatst.

Verder is er veel aandacht voor groen en duurzaamheid. En dat gaat verder dan een nieuwe, groene laag verf voor de oude pingpongtafel. Zo kunnen de leerlingen uit de onderbouw in grote autobanden zelf kleine moestuintjes aanleggen.
Drijkoningen: “Het is daarnaast de bedoeling dat kinderen vaker buiten komen. Bijvoorbeeld voor een les die op het schoolplein wordt gegeven. Hiervoor wordt bij de onderbouw nog een krijtbord opgehangen.”

Powered by Blog Grabber