Nieuwe aanmeldprocedure

Door storingen aan de overweginstallatie kwam het de laatste maanden regelmatig voor dat de spoorbomen bij een passerende goederentrein open bleven staan. In samenspraak met Infrabel en de vervoerder heeft…Nieuwe aanmeldprocedure

08-11-2018 15:48 – Ingezonden door Roy de Leijer

Door storingen aan de overweginstallatie kwam het de laatste maanden regelmatig voor dat de spoorbomen bij een passerende goederentrein open bleven staan. In samenspraak met Infrabel en de vervoerder heeft ProRail naar een oplossing voor de haperende spoorbomen gezocht. Een nieuwe aanmeldprocedure is daarbij als beste oplossing uit de bus gekomen. De nieuwe procedure moet volgens ProRail ook leiden tot minder overlast van ‘brommende’ dieselmotoren van stilstaande treinen in de dorpskern van Budel-Schoot.

Vanaf januari dit jaar rijden er – naast het dagelijkse treinverkeer naar de zinkfabriek in Budel-Dorplein – weer goederentreinen over het tracé Cranendonck-Weert. Om België binnen te rijden moest de machinist tot voor kort stoppen en toestemming vragen bij Infrabel in Hamont. Op dezelfde plek moest hij de spoorbomen handmatig sluiten. Als het verwerken van de aanmelding langer dan tien minuten duurde, viel de overweg in een storing en was het voor de machinist niet meer mogelijk om overweg te sluiten.
De nieuwe aanmeldprocedure is sinds vorig week donderdag van kracht. ProRail-woordvoerder René Vegter: “Als er nu een trein vanuit Nederland naar België rijdt, dan meldt de machinist zich in een eerder stadium bij de verkeersleiding in Maastricht. Dit gebeurt ter hoogte van de wissel die leidt naar de zinkfabriek. De verkeersleiding neemt vervolgens contact op met Infrabel in Hamont om toestemming te vragen naar België te mogen rijden. Als België akkoord is, dan meldt Maastricht dit aan de machinist. Die rijdt vervolgens naar het bedieningskastje van de overweginstallatie, zet deze handmatig in werking en rijdt door naar Hamont.”

Powered by Blog Grabber