Nog twee weken actie Gijs Giraf voor Griekenland

HAC Weekblad was in 2016 ook al bij Marijn Welten op de koffie.Nog twee weken actie Gijs Giraf voor Griekenland

11-03-2019 10:08 – Ingezonden door Redactie

HAC Weekblad was in 2016 ook al bij Marijn Welten op de koffie. Toen vanwege het boek ‘Gijs Giraf, Later als ik groot ben’. Deze week is andermaal een bezoek gepland, maar nu over het project om heel veel girafjes naar kinderen te sturen in opvangkampen in Griekenland (Lesbos of Lesvos).  

Tekst en foto Evert Meijs

Er is een beetje haast bij. Het project eindigt over enkele weken. Maar desondanks is het enthousiasme van Marijn niet te stoppen. “Alles wat er na 31 maart nog binnen komt, is zeker ook welkom, en gaat met de volgende vracht mee”. Marijn heeft altijd wel iets gehad met de organisatie Movement on the Ground, een groep van onafhankelijke zakenmensen die vluchtelingen graag een meer menswaardig bestaan wil geven. Samen met de lokale gemeenschap van Lesvos willen zij het hectische leven van de vluchtelingen verbeteren met behulp van giften. “Ik liep al langer met het idee rond, om mijn ‘geesteskind’ Gijs Giraf als knuffel op te sturen naar de vluchtelingenkinderen dáár”.

Ieder zijn eigen knuffel
Marijn zocht contact met Movement on the Ground met het idee om zo veel mogelijk girafjes te laten haken, en die via genoemde organisatie te laten versturen naar Griekenland. “Ik zag bij mijn eigen kinderen dat ze het girafje zo graag bij zijn lange nek vastpakken als ze gaan slapen. Het beestje is ook gemakkelijk mee te nemen. En, weet je, een knuffel is voor kinderen zó belangrijk. Dat is iets van hén, ze gaan er mee naar bed en staan er mee op. Wat zou mooier zijn dan de kinderen in de vluchtelingenkampen gratis hun eigen knuffel te schenken?” Haar idee werd omarmd, en zo startte in november de actie, om zo veel mogelijk girafjes te laten haken. Marijn: “Een goede vriendin, Miriam van Schijndel, van Birdiehaak, maakte gratis een haak-ontwerp, dat te downloaden is op de website www.gijsgiraf.com .

Na deze maand verscheept
Het idee plaatste Marijn op Facebook, en in no time werd de oproep 60.000 keer gelezen. En dat heel België en Nederland aan het haken sloeg, moge duidelijk zijn. Op de keukentafel staan talloze exemplaren van gehaakte Gijsjes. Op de bank staan enkele dozen met girafjes, die per post zijn toegezonden. Tegen de muur zijn fotolijstjes verruild voor Gijsjes, in de voorkamer staat een groot aantal van deze lieftallige beestjes, en op het ándere postadres – in het Nederlandse Helmond – staat een ook groot aantal beestjes te wachten, om na deze maand verscheept te worden. Het is een zeer vrolijk geheel, die diertjes allemaal bij elkaar. “De ene heeft een broekje aan, de ander een tutu, weer een ander girafje heeft een rastakapsel en kijk die daar, hoe mooi die felle kleuren zijn.”, aldus de Achelse Marijn, die nooit had gedacht dat het zo’n geweldig succes zou worden.

Kiewit
Sommige mensen maken volgens het haakpatroon één diertje op één avond. Anderen doen er weer wat langer over. Marijn: “Maar er zijn ook haakgroepjes her en der in het land, die gezamenlijk enkele giraffen haakten en opstuurden”.  Ze haalt uit de voorkamer een doos, die in de gele giraffekleur is geschilderd, met bruine stippen er op. “Deze doos komt uit Kiewit. Daar werd op de naschoolse opvang een project opgezet rondom ons Gijsje. Kinderen leerden door het haken iets gratis te doen voor een ánder. Kijk, ze deden er zelfs een zelfgemaakt projectboek bij”. Marijn Welten is apetrots dat zelfs door haar initiatief ánderen weer voortborduren door jongeren te stimuleren iets over te hebben voor een ander.
Waarom juist voor kinderen op Lesvos? Marijn: “Ik heb daar natuurlijk over nagedacht. Maar Movement on the Ground heeft de vluchtelingen van daar als project. Bovendien: een kind is een kind. Als je een kind ergens mee kunt helpen, maakt het niet uit voor welk werelddeel dat is”. Marijn is zelf nog nooit bij de vluchtelingenkinderen op het eiland geweest. “Ze vroegen mij wel of ik de girafjes zelf wilde gaan uitdelen, maar dat doe ik niet. Ik ga misschien nog wel eens, maar dan om samen met de kindjes een schilderproject te doen, zoals ik dat bijvoorbeeld in Achel bij de basisschool ook deed. Iets maken, sámen met de kinderen”.

Het maakt me blij
Het hele huis van Marijn is ingericht voor de girafjes. Foto’s moesten verdwijnen om er girafjes tijdelijk voor in de plaats te zetten. In de voorkamer is plek gemaakt om dozen neer te zetten met de mooiste en de eenvoudigste exemplaren. De moeder van Marijn haakt soms nog enkele versieringen op een lijfje, als twee girafjes toevallig helemaal hetzelfde zijn.
De gastvrouw is helemaal in haar sas met het succes van de girafjes. “Het maakt me blij. Moet je nagaan: mensen kopen garen, nemen de tijd om volgens patroon een girafje te haken, sturen het op naar Helmond of Achel, of komen het zelfs brengen. Fantastisch gewoon!” Op het einde van deze bijzondere ontmoeting benadrukt Marijn dat elk girafje nog welkom is, en nodigt ze iedereen uit om de komende weken nog een Gijs Girafje te haken, voor het goede doel.

Powered by Blog Grabber