Officiële aanvraag bescherming Cinema Walburg ingediend

Cinema Walburg ligt al 60 jaar in Hamont-Achel. De filmgeschiedenis gaat op deze locatie echter nog verder terug in de tijd. Zo werden er reeds in 1926 al films geprojecteerd op het grote doek. In 2008…Officiële aanvraag bescherming Cinema Walburg ingediend

09-11-2018 11:55 – Ingezonden door Redactie

Cinema Walburg ligt al 60 jaar in Hamont-Achel. De filmgeschiedenis gaat op deze locatie echter nog verder terug in de tijd. Zo werden er reeds in 1926 al films geprojecteerd op het grote doek. In 2008 kocht de stad Hamont-Achel het cinemacomplex. Enerzijds om dit unieke stukje erfgoed te bewaren, maar anderzijds ook om de zaal in te schakelen in het vrijetijdsleven van de inwoners. Het filmgebeuren staat hier de dag vandaag nog steeds centraal.

“Het cinemacomplex is iets waar we zeer trots op zijn: het is een stukje erfgoed dat we koesteren”, vertelt schepen van Monumenten en Erfgoed Guy Joosten. “De filmzaal maakt deel uit van een onderdeel belangrijke cultuur in Vlaanderen waar er vroeger in bijna elk dorp wel een dorpscinema was. Doorheen de laatste decennia zijn de meeste van deze lokale filmzalen moeten wijken voor nieuwbouwprojecten. Omdat Cinema Walburg na al deze tijd vrijwel intact bewaard bleef – een verdienste van vorige eigenaar Henri Van Vlierden die zijn cinema koesterde – beschouwen kenners het als een uniek monument.

Om de waarde hiervan te bevestigen, hebben we besloten de officiële bescherming van de filmzaal in gang te zetten.”

De afgelopen maanden werd er achter de schermen dan ook hard gewerkt aan dit dossier. Samen met de Erfgoedkoepel Hamont-Achel en het Regionaal Landschap Lage Kempen werd een aanvraag voorbereid die zopas werd ingediend bij Onroerend Erfgoed. Schepen Guy Joosten: “Op deze manier hopen we dat dit historisch gebouw haar verdiende beschermd statuut krijgt.”  

Foto Circuze

Powered by Blog Grabber