Officiële heropening Domein de Bever

In januari 2018 startte de stad Hamont-Achel samen met het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) en het Agentschap Natuur en Bos met een groots project op domein De Bever. Vijverherstel, heideherstel en het aanleggen van een avontuurlijk belevingspad waren daarbij de drie hoofddoelstellingen. Hoewel…Officiële heropening Domein de Bever

22-11-2018 20:48 – Ingezonden door Redactie

In januari 2018 startte de stad Hamont-Achel samen met het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) en het Agentschap Natuur en Bos met een groots project op domein De Bever. Vijverherstel, heideherstel en het aanleggen van een avontuurlijk belevingspad waren daarbij de drie hoofddoelstellingen. Hoewel de natuur nog een tijdje nodig heeft om zich volledig te herstellen, is de eindhalte van de werken nu wel bereikt. Begin december zal het domein dan ook feestelijk (her)openen. De naam van het belevingspad wordt hierbij tevens bekendgemaakt en er zullen verschillende activiteiten voor jong en oud plaatsvinden. Vergeet zeker je wandelschoenen niet, want zowel het RLLK als vrijetijdsorganisatie Pasar voorziet in veel wandelplezier.  

“Al van in de jaren ’60 is domein De Bever een recreatieoord voor jong en oud”, vertelt schepen van Milieu en Duurzaamheid, Openbare Werken en Openbaar Groen Guy Joosten. “Maar omdat de natuur er jarenlang haar vrije gang kon gaan, drongen natuurherstellingswerken zich op. Op een jaar tijd kreeg het domein dan ook een heuse facelift.”

Biodiversiteit en beleving

“Het domein werd het afgelopen jaar natuurvriendelijk ingericht”, legt projectcoördinator Joke Roebben van het RLLK uit. “Zo werden er bomen gekapt en werd de vijver leeggepompt en afgevist om het parelvederkruid – een agressieve exoot – te kunnen verwijderen. De eilandjes werden afgegraven tot onder het waterniveau zodat er terug riet op kon groeien. In het kader van heideherstel werd een reeds bestaande open plek in het bos omgevormd zodat zich hier heide kan ontwikkelen. Van deze natuurherstelwerken profiteren heel wat dier- en plantensoorten. Zo hopen we hier in de toekomst zelfs de heikikker – een Europese topsoort – te mogen verwelkomen.”

“Verder werd er ook een beleef- en ontdekkingspad aangelegd”, gaat schepen Guy Joosten verder. “Dat kronkelt over een afstand van twee kilometer langs de hooilanden, de vijver en de nabijgelegen bessenplantage. Naast een aantal educatieve elementen, bevat het pad ook heel wat speelelementen zoals een vlonder en een uitkijktoren met uitzicht over de bessenplantage. Samen met het RLLK en het Agentschap Natuur en Bos wilden we van domein De Bever een nog aantrekkelijkere plek maken, waar gezinnen en kinderen kunnen spelen en iets leren van landbouw en natuur. Een opzet waar we mijn inziens zeker in geslaagd zijn.” De totale investering van domein De Bever bedroeg € 300.000. De inrichting werd deels gesubsidieerd door Europa, Vlaanderen en de provincie Limburg (€ 74.067 euro aan LEADER-steun). Omdat domein De Bever gelegen is in Natura-2000 gebied – een netwerk van beschermde natuurgebieden – mocht men ook rekenen op een Investeringssubsidie Natuur (ISN) voor een totaalbudget van € 182.370.

Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van Milieu & Natuur en voorzitter van het Regionaal Landschap Lage Kempen ziet het project als een mooi voorbeeld van burgerparticipatie: “Een lokale werkgroep werkte het belevingspad mee uit en de gemeentelijke MINA-raad selecteerde de monumentale bomen die nog aan de rand van de vijver konden blijven staan. Visspecialisten van de Likona Vissenwerkgroep en lokale vissers brachten een groot deel van de vissen uit de vijver naar een nieuwe veilige plek. Als lokale overheid is het samenwerken met lokale deskundigen en geïnteresseerde burgers een meerwaarde voor het realiseren van beleidsbeslissingen, omdat de burger zich meer betrokken voelt en zo projecten mee helpt ondersteunen.”

Tal van activiteiten

Vanaf 10.00 uur is er op zondag 2 december heel wat te doen aan domein De Bever. Zo organiseert vrijetijdsorganisatie Pasar in het kader van haar ‘Pak je tijd’-campagne – waarin gefocust wordt op de tijd die mensen nodig hebben om zich te ontspannen – verschillende gezinswandelingen en is er ook voor de kleinsten een ‘droedelwandeling’ rond de vijver uitgestippeld. Daarnaast worden er verschillende workshops voorzien en geven diverse sprekers tijdens een officieel moment om 13.30 uur een woordje uitleg over de natuurherstellingswerken die hier plaatsvonden. Wie dat wenst kan om 14.30 uur aansluiten bij een gegidste wandeling op het domein, waarbij een gedetailleerde uitleg wordt gegeven over de werken.

En de naam van het belevingspad is…

Ook het gloednieuwe belevingspad wordt deze dag officieel geopend. Voor de naamkeuze van dit pad deed de stad Hamont-Achel eerder dit jaar een beroep op haar inwoners. Iedereen die dat wenste kon een naam indienen. Uit de maar liefst 154 unieke inzendingen, selecteerde een vakjury drie opties waarop iedereen kon stemmen. De keuzemogelijkheden waren het Beverspoor, het Beverpad en de Belever. De stemmen zijn intussen geteld en de nodige merchandise werd ontwikkeld. Ben jij benieuwd naar wat het geworden is? Dan zien we je graag terug op zondag 2 december voor de onthulling!

Het volledige programma van de opening vind je terug op www.hamont-achel.be.

Powered by Blog Grabber