ONA liet de Reinder weer schuddebuiken

In de Budel-Schootse Reinder trad toneelvereniging ONA de afgelopen twee weekenden op met de voorstelling Jaloezieën.  HAC Weekblad was afgelopen zaterdag van de partij en genoot van de acteerprestaties…ONA liet de Reinder weer schuddebuiken

15-11-2018 15:52 – Ingezonden door Bert Slenders

In de Budel-Schootse Reinder trad toneelvereniging ONA de afgelopen twee weekenden op met de voorstelling Jaloezieën.  HAC Weekblad was afgelopen zaterdag van de partij en genoot van de acteerprestaties van ONA.

Door Bert Slenders

De toneelbouwers van ONA hadden weer een fraai decor opgebouwd in de Reinder. De voorstelling speelde zich af in de huiskamer van actrice Rosa en schrijver Charel. Met de heer des huizes maakten we als eerste kennis. Een ware alcoholist die het leven, de liefde en de gezondheid niet echt serieus nam. Het merendeel van de voorstelling was hij aan het zuipen en dronkenmanspraat aan het lallen. Dikwijls kwam hij grappig uit de hoek met zijn sarcastische opmerkingen tegenover de andere medespelers en bovendien werd hij overtuigend gespeeld door Rob Overdevest. Zijn vrouw Rosa had het zwaar te verduren, niet alleen raakt ze over haar toeren van haar zuipende niksnut, ze kreeg nog veel meer aan haar hoofd geslingerd. Zo kwam haar moeder Ellen binnenvallen met een grote koffer. Al snel werd dat ze ongevraagd bij haar dochter kwam intrekken met alle gevolgen van dien. Ook ontplofte Rosa van woede door een kritische recensie van Alfred de Baan. Deze zenuwachtige journalist die leuk werd gespeeld door Anno Braakhuis werd tot overmaat van ramp ook nog verliefd op Ellen. Rosa’s ergernis liep steeds verder op en dat werd goed vertolkt door  actrice Charlotte Aarts-Franzen. Ook Ellen werd mooi neergezet door Heidi Damen als de irritante moeder die haar eigen wil altijd door drukte.

Jaloezieën was een leuk schouwspel en dat vond het publiek ook. Het hardst werd er gelachen door dingetjes die niet helemaal gepland leken. Zo kregen veel spelers een natte kont op het bankstel wat vroeg in de voorstelling per ongeluk nat werd. Tijdens een dronken scene waarbij Ellen en Alfred heel dicht bij het publiek stonden, moesten veel mensen schaterlachen omdat er een olijf in het decolleté van Ellen leek te belanden. Persoonlijk vond ik het plot en daardoor de impact van Jaloezieën een beetje tegenvallen, maar gelukkig maakten de acteerprestaties veel goed.  Het publiek was in ieder geval dik tevreden, dat getuigde de staande ovatie en het luide applaus.

Powered by Blog Grabber