Onthulling Plavuis

Op zaterdag 16 februari 2019 onthullen de Rogstaekers Aod Preense de plavuis van de vastelaovendjprinsen van 2018: Phil I en Sep II. De nieuwste plavuis in de Rogstaekers Aod Preense Plevuûze Paad. De…Onthulling Plavuis

15-02-2019 10:34 – Ingezonden door Redactie

Op zaterdag 16 februari 2019 onthullen de Rogstaekers Aod Preense de plavuis van de vastelaovendjprinsen van 2018: Phil I en Sep II. De nieuwste plavuis in de Rogstaekers Aod Preense Plevuûze Paad. De onthulling vindt plaats om 20.30 uur op de hoek van de Stationsstraat en de Boermansstraat in Weert.
Het winnende ontwerp voor de plavuis van 2018 is van Janne Weijers van OBS Molenakker, de school waar jeugdprins Sep II in 2018 op school zat.
De oud-prinsen Phil I en Sep II hebben een presentatie verzorgd op school. Daarna zijn de leerlingen onder begeleiding van een vakdocente van Rick/Marktplaats Ku+Cu aan de slag gegaan met een ontwerp.

Ieder jaar wordt tijdens de Rogstaekers Aod Preensedag een nieuwe plavuis toegevoegd aan de Rogstaekers Aod Preense Plevuûze Paad, een wandelroute door de Weerter binnenstad. Inmiddels liggen er al meer dan 75 unieke plavuizen.

In november 2014 hebben de Aod Preense een prachtige full colour wandelgids uitgegeven, waarin de gehele wandelroute met allerlei aanvullende en toeristische informatie staat beschreven. De gids is o.a. te koop bij de VVV (Bruna). De meest actuele informatie over de Plevuûze Paad en de Rogstaekers Aod Preense Club is beschikbaar op de website www.aodpreense.nl.

Achtergrondinformatie: Wat is Onderwijsproject “Plevuûze Paad”?
De “Plevuûze Paad” is vooral een educatief project, gecoördineerd door Marktplaats Ku+Cu. Circa 700 schoolkinderen hebben hier in de loop van de jaren aan meegedaan, naast cliënten van Atelier 88 van PSW. Ze hebben bij de start in 2012 voor zo’n 70 tegels meerdere ontwerpen gemaakt.

Het doel van het initiatief is kinderen te betrekken bij de volkscultuur en het feest van Vastenavond en de kennis over de oorsprong van dit cultuurfeest te bevorderen. Zo geven de oud-prinsen carnaval, waaraan zij zelf eenmalig een aantal weken leiding gaven, terug aan de kinderen en wordt de cirkel rond.

Oud-prinsen zijn in de klassen komen vertellen over carnaval en het “prins zijn” en tijdens een interactief gesprek konden de schoolkinderen de prinsen volop vragen stellen. Verder bestaat het project uit een les op school met korte filmpjes over vasten en vastenavond. Onder begeleiding van een vakdocente van Rick (Regionaal Instituut voor Cultuur- en Kunsteducatie) gaan de kinderen vervolgens aan de slag met het ontwerpen van de tegel. Elke leerling maakte een eigen ontwerp voor de tegel van ‘hun’ Aod Preense waarbij ook het logo, jaartal en de namen van de Rogstaekersprins en jeugdprins in het ontwerp zijn verwerkt.

Wandelroute door Weerter binnenstad
De tegels zijn vervaardigd in cortenstaal. Eind 2014 is over de “Plevuûze Paad” een (digitale en papieren) wandelgids uitgegeven met informatie over de viering van carnaval maar ook over het verdere culturele erfgoed van Weert zoals bijvoorbeeld informatie over de straat waar de tegel ligt. Daarbij worden moderne communicatiemogelijkheden zoals QR-codes gebruikt.

De “Plevuûze Paad” vormt zo niet alleen een duik in het verleden maar is ook toekomstgericht. De tegels herinneren bv aan Guille I Poell, in 1937 de eerste Rogstaekersprins of Loek I Creemers, de eerste jeugdprins in 1950. Ieder jaar komt er een nieuwe Rogstaekers(jeugd)prins en dus ook een nieuwe tegel bij. De nieuwste plevuus wordt jaarlijks op de Aod Preensedag onthuld. Het educatief project komt zo ieder jaar terug bij zowel de schoolkinderen als in de gehele stad Weert.

Unieke samenwerking
Het scholenproject is een initiatief van de Aod Rogstaekersprinsen die daarbij samenwerken met Rick, de gemeente Weert, Atelier 88 en het basisonderwijs in Weert. Het project is gecoördineerd door Marktplaats Ku+Cu, verbinder van onderwijs en cultuur.

De officiële start van het project was op 11 november 2011. In februari 2013 is de eerste tegel van de oudste stadsprins Guille I (1937) onthuld vóór het Aod Preense Peliês (Sociëteit Amicitia) aan de Markt. In juni 2013 is de wandelroute officieel in gebruik genomen en in november 2014 is de wandelgids en de nieuwe website van de Aod Preense gepresenteerd.

Powered by Blog Grabber