Onthulling smalspoormonument

Vorig jaar was het 125 jaar geleden dat de gebroeders Dor het initiatief namen om op de Looser Heide een zinkfabriek – het huidige Nyrstar – en een dorp voor zijn werknemers te stichten.Onthulling smalspoormonument

20-04-2018 09:29 – Ingezonden door Roy de Leijer

Vorig jaar was het 125 jaar geleden dat de gebroeders Dor het initiatief namen om op de Looser Heide een zinkfabriek – het huidige Nyrstar – en een dorp voor zijn werknemers te stichten.
Buurtplatform Dorplein Uniek wilde ter gelegenheid van dit feit iets creëren wat aan dit ontstaan zou herinneren en tevens iets doen voor de gemeenschap van Dorplein. Gekozen werd voor het in het straatbeeld terugbrengen van een stukje smalspoor ’t Routje. Deze “levensader’ stond aan de basis van de huidige fabriek en het dorp.
Na veel vergaderen, vergunningen aanvragen, sponsoren zoeken en klussen is het smalspoormonument klaar om te worden onthuld. Dit gebeurt op zaterdag 21 april om 14.00 aan de Hoofdstraat, ter hoogte van Boszicht in Budel-Dorplein.

+ oude afbeelding uit het archief van de heemkundekring

Powered by Blog Grabber