Onthulling smalspoormonument

Vrijwilligers van buurtplatform Dorplein Uniek hebben maandenlang gewerkt aan het cortenstalen silhouet van het stoomtreintje, dat in de volksmond liefkozend het ‘Machientje’ werd genoemd. Met de het monument…Onthulling smalspoormonument

06-04-2018 11:46 – Ingezonden door Redactie

Vrijwilligers van buurtplatform Dorplein Uniek hebben maandenlang gewerkt aan het cortenstalen silhouet van het stoomtreintje, dat in de volksmond liefkozend het ‘Machientje’ werd genoemd. Met de het monument wordt het smalspoor opnieuw onder de aandacht gebracht. Daarnaast is het een cadeau aan de gemeenschap van Budel-Dorplein voor het 125-jarig bestaan van het fabrieksdorp. Met enige vertraging, onder meer opgelopen door aanvullende welstandseisen en later door het winterse weer, kan het project op 21 april worden onthuld.
De smalspoorlijn – amper zestig centimeter breed – liep vroeger van vanaf het station in Budel-Schoot naar de zinkfabriek en de haven in Dorplein. Er lagen vele kilometers smalspoor. Via het spoorlijntje werden in 1892 arbeiders en materiaal aangevoerd voor het realiseren van de zinkfabriek en het bijbehorende fabrieksdorp. Later werden er onder meer grondstoffen en arbeiders met het treintje vervoerd. Na de komst van het ‘normaalspoor’ werd de laatste smalspoorlocomotief in 1962 buiten werking gesteld.
Langs de Hoofdstraat werd afgelopen zomer al 15 meter aan rails opnieuw aangelegd. Op dinsdag 13 februari werd de bijbehorende smalspoorlocomotief geplaatst. Het installeren van de 1.200 kilo wegende locomotief verliep voorspoedig. Om voorlopig niet te veel weg te geven van het cortenstalen silhouet is het monument ingepakt met zeil.
De onthulling vindt zaterdag 21 april om 14.00 uur plaats aan de Hoofdstraat, ter hoogte van Boszicht in Budel-Dorplein.

Powered by Blog Grabber