Oogstfeest: Verzamelen en Bewaren

Zondag 30 september van 12.00 tot 17.00 uur wordt het Oogstfeest georganiseerd in Natuurtuin ’t Loo, Bergeijk. Het hele jaar heb je hard gewerkt in je tuin en dan komt het najaar en is het tijd om te genieten…Oogstfeest: Verzamelen en Bewaren

20-09-2018 06:17 – Ingezonden door Redactie

Zondag 30 september van 12.00 tot 17.00 uur wordt het Oogstfeest georganiseerd in Natuurtuin ’t Loo, Bergeijk. Het hele jaar heb je hard gewerkt in je tuin en dan komt het najaar en is het tijd om te genieten en je oogst te verwerken. Daarom vieren wij in Natuurtuin ’t Loo op zondag 30 september het jaarlijkse Oogstfeest.

Met de Sappers maak je heerlijk sap van appels, peren, kleinfruit en groente
Tijdens ons Oogstfeest kun je je appels en ander fruit laten persen tot een heerlijk puur sap, zodat je er de hele winter van kunt genieten. Daarvoor komt de Sappers naar Natuurtuin ’t Loo. De Sappers is een grote mobiele persmachine en indrukwekkend om te zien werken. Deze Sappers kan ook groente en kleinfruit persen, dus maak je eigen unieke mix van je oogst! Wat dacht je van appel-rabarbersap, appel-kersen of misschien wel appel-bietjes.
De sappers verdeelt de porties in 75 kilo oogst. Dan weet je zeker dat het jouw eigen fruit en groente is. Heb je minder? Misschien kun je samen met iemand anders doen?
Terwijl je toekijkt kun je zien hoe het fruit wordt gewassen, geraspt en geperst. Het sap wordt meteen gepasteuriseerd en verpakt in een saptap, zodat het tenminste één jaar houdbaar is. En…..wat smaakt er nu lekkerder dan puur sap van je eigen oogst!
Aanmelden is wel verplicht. We maken een planning voor de dag, zodat je niet te lang hoeft te wachten. En je tijd doorbrengen bij Natuurtuin ’t Loo is op die dag ook een goed idee.
· aanmelden via De Sappers of via sappers@natuurtuin.org
· meer informatie staat op de website van de Sappers
· vragen en antwoorden over fruit/groenten laten persen

Het Oogstfeest staat in het teken van Verzamelen en Bewaren. Een bezoek is dan ook meer dan de moeite waard. Je kunt verschillende soorten zuurkool kopen die op 7 september in de kookworkshop is gemaakt. Vrijwilligers van de Natuurtuin en van Velt Valkenswaard hebben de afgelopen tijd ook verzameld en producten gemaakt die je kunt bewaren. Allerlei jam natuurlijk, maar ook kruidenolie, kruidenthee en frambocello (dat moet je echt eens proeven).

Uiteraard hoef je niet te wachten met genieten. Loop eens door de tuin, bekijk de bijenhal of zie hoe de wilde planten zich voorbereiden op de winter. En je kunt natuurlijk ook soep en een broodje eten. Gemaakt door onze vrijwilligers.

Powered by Blog Grabber