‘Ook voor ons is dit de eerste werkdag’

Met de natuurwerkdag werd vooruitgelopen op de hernieuwde openstelling van het gebied dit voorjaar. De zandafgraving werd afgelopen zomer afgesloten na de verdrinkingsdood van een Belgische zwemmer. De…‘Ook voor ons is dit de eerste werkdag’

06-04-2018 11:46 – Ingezonden door Redactie

Met de natuurwerkdag werd vooruitgelopen op de hernieuwde openstelling van het gebied dit voorjaar. De zandafgraving werd afgelopen zomer afgesloten na de verdrinkingsdood van een Belgische zwemmer. De afsluiting leidde onder meer tot protesten van hondenbezitters uit de hele regio.
Daarnaast weten veel wandelaars het gebied te vinden. Dat geldt ook voor zwemmers. Voor deze laatste groep blijft De Hoort verboden terrein. Dat geldt ook voor mensen die aan het water en feestje komen bouwen of er de barbecue aansteken. Onder meer confetti, lege bierblikken en lege flessen herinnerden afgelopen zaterdag aan deze vormen van vermaak.

Natuurmonumenten heeft vorige week met eigenaar Nyrstar een beheersovereenkomst voor het natuurgebied getekend. Nu de krabbels zijn gezet gaat Natuurmonumenten het gebied weer openstellen. Daarnaast wordt er werk gemaakt van de herinrichting van De Hoort. Boswachter Joris Hurkmans van Natuurmonumenten: “Ook voor ons is dit de eerste werkdag in dit gebied. Er zijn hier voorlopig nog genoeg klusjes te doen.”

Eind april houdt Natuurmonumenten een informatieve wandeling door het gebied. Hurkmans: “Op die manier willen we inzichtelijk maken hoe we het gebied gaan inrichtingen.” De natuurbeheerder wil maximaal drie Galloway-runderen bij de afgravingsplas laten grazen. “Dit moet eventuele zwemmers afschrikken”, aldus Hurkmans. Daarnaast wordt er ook gehandhaafd. Verder zijn er plannen om een zogeheten ‘ommetje’, een wandelroute, rondom de plas uit te zetten. Hurkmans verwacht dat het gebied eind april begin mei opnieuw wordt opengesteld voor het publiek.

Buurtbewoonster Lian van Vlierden er maar wat blij mee. Wel hoopt ze dat er een einde komt aan de vervuiling van het gebied. Van Vlierden: “Vorig jaar ben ik hier een keer bijna huilend weggelopen, zoveel troep lag er. Het is ongelofelijk wat mensen achterlaten. Ik heb hier regelmatig achtergelaten barbecues en verbrand vlees gevonden. Soms zat het vlees nog in de verpakking.”
Ook Jo van Seggelen van de naburige politiehondenvereniging PHV De Spoorzoekers juicht het besluit van Natuurmonumenten toe. Van Seggelen: “Voor het waterwerk is dit een geweldige plek dicht bij onze trainingslocatie. De afgelopen tijd hebben we steeds naar een andere locatie moeten uitwijken. Dat is jammer met deze plas in de buurt. We hoeven alleen de weg maar over te steken.”

Behalve het opruimen van zwerfafval werd ook een flink gedeelte van het oude rasterwerk verwijderd. Verder troffen vrijwilligers de eerste voorbereidingen voor het realiseren van de omheining van het hondenlosloopgebied. Een groep hondenbezitters haalde vorig jaar meer dan duizend handtekeningen op voor het openhouden van De Hoort. Met hen is overeengekomen dat er een hondenlosloopgebied wordt aangelegd. “Hiervoor is zo’n zes hectare, inclusief een meertje voorzien”, vertelt initiatiefneemster Anita Piek.
Via crowdfunding zijn de hondenbezitters een actie gestart om geld in te zamelen voor de omheining van het hondenlosloopgebied. “We hebben nog ongeveer 800 euro nodig”, schat Piek. De crowdfundingactie is te vinden via: worldofcrowdfunding.com/realisatie-hondenlosloopgebied-de-hoort-budel-dorplein.

Powered by Blog Grabber