Ouderwetse vorm van tractorpulling steeds meer in trek

SOERENDONK/GASTEL – Antieke tractoren in alle soorten en maten lieten zaterdag en zondag tijdens de vierde editie van Keientrek Gastel zien waar ze ondanks hun vaak bejaarde leeftijd nog allemaal toe in…Ouderwetse vorm van tractorpulling steeds meer in trek

10-08-2018 10:16 – Ingezonden door Roy de Leijer

SOERENDONK – Antieke tractoren in alle soorten en maten lieten zaterdag en zondag tijdens de vierde editie van Keientrek Gastel zien waar ze ondanks hun vaak bejaarde leeftijd nog allemaal toe in staat zijn.
Net als voorgaande jaren was een weiland aan de Kouwbergen in Soerendonk het decor voor de trekkertrekwedstrijd. Het doel is van de wedstrijd is om zoveel mogelijk blokken beton zo ver mogelijk over een uitgezette baan te slepen. “Maar eigenlijk draait het vooral om de fun”, zegt voorzitter Jan Bax van Stichting Keientrek.
Keientrek Gastel is een ouderwetse variant van het tractorpulling. “We doen het zoals het 60 jaar geleden gebeurde. In plaats van een sleepwagen werden er toen grote stenen of bomen achter een tractor gehangen”, vertelt Jan verder. De meeste deelnemers komen uit de regio. “Het zijn bijna allemaal hobbyisten, vaak met een agrarische achtergrond”, zegt Baks. Hij geeft aan dat de stichting behoorlijk wat mensen heeft moeten teleurstellen. Bax: “Met 75 tractoren zijn we helemaal volgeboekt. Meer deelnemers kunnen we niet aan, want dan zijn we ’s avonds laat nog aan het trekken.”
De meeste tractoren zijn op eigen kracht naar Soerendonk gereden. Een enkeling heeft de reis op een trailer gemaakt. Niet alleen hedendaagse merken als John Deere, Ford en Deutz, maar ook echt antieke tractoren van Ursus en Lance Bulldog, lieten zich zien in Soerendonk. Vooral deze met gloeikopmotoren uitgeruste trekkers trokken veel bekijks. Deze oldtimers moesten voor hun sleepbeurt eerst worden voorverwarmd met behulp van een brander.

Powered by Blog Grabber