Pastel, een volwaardige schilderkunst

Op 14 februari vanaf 14.00 uur staat in dienstencentrum De Kring aan de Bosstraat 7 te Hamont weer een middagje kunstgeschiedenis op het programma. Het onderwerp is dan ‘Pastel, een volwaardige schilderkunst.’Pastel, een volwaardige schilderkunst

13-02-2019 19:48 – Ingezonden door Redactie

Op 14 februari vanaf 14.00 uur staat in dienstencentrum De Kring aan de Bosstraat 7 te Hamont weer een middagje kunstgeschiedenis op het programma. Het onderwerp is dan ‘Pastel, een volwaardige schilderkunst.’

Pastelkrijt of pastel is een soort krijtstift om mee te tekenen en bestaat in de varianten hard pastelkrijt, oliepastelkrijt en zacht pastelkrijt. In tegenstelling tot wat de naam zou doen vermoeden, kunnen met pastel ook zeer felle kleuren verkregen worden. Met pastelkrijt kan op schilderachtige wijze worden gewerkt. Het medium werd zeer populair in de 18e eeuw toen een gemengde pastel-gouache techniek in zwang was voor portretschilderingen. Toen werd vooral het frisse uiterlijk gewaardeerd: anders dan olieverf geelt pastel niet na. De cocagne was de bal van gemalen bladeren van de wede en werd met de hand samengeperst door de pasteltelers. Het werd vervolgens gedroogd en verkocht aan verfproducenten voor een zo hoge prijs dat de hele pastelkleurindustrie extreem rijk werd.  Dit groeigebied lag in de driehoek Albi, Carcassonne en Toulouse, die het land van Cocagne werd. d.i. luilekkerland. Eerst ging het om blauw bekomen van de wedeplant later verwees de benaming naar alle mogelijke kleuren en tinten..

Behandelde kunstenaars:
Rosalba Carriera, Maurice Quentin de la Tour, Jean Baptist Simeon Chardin, Charles AntoineCoypel, Thérèse Schwartze, Jean- François Millet, Edourd Manet, Mary Cassatt, Berthe Morisot,Edgar Degas, Pierre Auguste Renoir, Odilon Redon, Paul Klee, Rosa Bonheur, Gustave Caillebotte, James Tissot, Firmin Baes, Rik Wouters, William Chase, Victor Prouvé, Zaria Forman, Ruud van der Loos.

De toegang voor de middag is € 6 per activiteit (inclusief koffie/thee en eventuele toelichtingen).  Met een cultuurpas heeft u gratis toegang.

Powered by Blog Grabber