Pelt, 1 januari 2019: De fusie is een feit!

Na zoveel eeuwen is het in de Dommelvallei lager gelegen Neerpelt en het hoger gelegen Overpelt, terug samen één gemeente. Wat moeten we ons daar eigenlijk bij voorstellen? Diverse informatie- en participatieavonden…Pelt, 1 januari 2019: De fusie is een feit!

06-01-2019 13:48 – Ingezonden door Redactie

Na zoveel eeuwen is het in de Dommelvallei lager gelegen Neerpelt en het hoger gelegen Overpelt, terug samen één gemeente. Wat moeten we ons daar eigenlijk bij voorstellen? Diverse informatie- en participatieavonden hebben via zorgvuldig gekozen deskundige sprekers ons in de achterliggende periode trachten toe te lichten hoe de gemeente is samengesteld, hoe de toekomst er uit zou kunnen gaan zien, enz… Maar wat gaat er nu daadwerkelijk veranderen voor de doorsnee Peltenaar? De taken van de twee gemeentehuizen worden verdeeld en diegenen die een van de 55 nieuwe straatnamen gekregen hebben zullen de fusie een beetje voelen en er de (on)nodige ongemakken van ondervinden. Maar dat is een kwestie van gewoonte en van tijd. Iedere inwoner zal zijn paspoort moeten laten aanpassen. De (ex)Neerpeltenaren krijgen er een heus industriegebied bij en de (ex)Overpeltenaren krijgen naast Bosland in hun (ex)gemeente nu een extra natuurpark, het Hageven. Samen krijgen we een zeer groot aanbod aan supermarkten en de uitbreiding hiervan zal op niet al te lange termijn mogelijk opnieuw voelbaar zijn. Er is sprake van dat de Nederlandse keten Jumbo ook plannen heeft zich in onze nieuwe gemeente te vestigen. Dat is alleen maar goed zowel voor de diversiteit als voor de concurrentiële prijzen. Wellicht heeft de grootte van de gemeente met het bijbehorende aantal inwoners de supermarktketen getriggerd om naast de toch al bestaande winkels ook hier een vestiging te gaan bouwen. Een andere vraag is hoe het culturele plaatje van deze nieuwe gemeente er uit zal gaan zien. CC Palethe was van de gemeente Overpelt. Dommelhof is echter niet van de gemeente Neerpelt maar van de provincie en is bovendien werkgever voor meer dan 50 mensen. Veel gevolgen van de fusie zijn waarschijnlijk pas voel- of meetbaar na enkele jaren.  Elke van de twee gemeenten hebben of hadden zo hun eigen kenmerken, cultuur, mentaliteit en cultureel erfgoed. De gemeenteraad is uiteraard geheel anders van samenstelling dan voorheen. Ook de taken van de gemeenteraadsleden zijn op een hoger niveau getild. Hoe de bevoegdheden liggen hebben we reeds vorige week in deze krant uit de doeken gedaan. Veranderingen brengen zowel verbeteringen als aanpassingen met zich mee. Als bij het personeel van de gemeenten dubbele functies ontstaan en er derhalve sommige mensen een andere invulling krijgen in hun taken zal dat voor de nodige ongemakken zorgen. Een fusie is geen schakelaar die onze twee gemeentes in èèn beweging samen zal voegen. Het zal nog vele jaren tijd nodig hebben om alles netjes in elkaar te laten vloeien. Wat dat betreft moeten we vertrouwen op een goed bestuur. Aankomende zondag 6 januari is er de jaarlijkse nieuwjaarsborrel. Gratis drankjes, hapjes, muziek, busvervoer, … Deze borrel wordt nu aan alle Peltenaren aangeboden in de sporthal van Dommelhof. Dé uitgelezen kans voor alle inwoners om voor het eerst eens samen te komen en te klinken op een mooie toekomst van onze nieuwe gemeente…

Powered by Blog Grabber