Percussion in Theatre: slagwerk in volle breedte

HAMONT – Dat de driejaarlijkse slagwerkshow ook na vier edities nog altijd aanslaat bij het publiek, bleek afgelopen zaterdag in De Posthoorn in Hamont.Percussion in Theatre: slagwerk in volle breedte

29-03-2019 10:14 – Ingezonden door Redactie

HAMONT – Dat de driejaarlijkse slagwerkshow ook na vier edities nog altijd aanslaat bij het publiek, bleek afgelopen zaterdag in De Posthoorn in Hamont. Verdeeld over een matinee- en avondvoorstelling wisten zo’n 700 muziekliefhebbers de evenementenhal te vinden. Aangevuld met vier solisten, een combo en een blazerssectie verzorgden de Budelse slagwerkers, onder leiding van dirigent Guido Pouwels, een muzikale theatershow met zeer uiteenlopende slagwerkdisciplines.

De moderne percussionisten van EMM hebben nog maar weinig raakvlakken met het vroegere tamboerkorps, dat traditionele marsritmes speelde. Met Percussion in Theatre toonden zij het toegestroomde publiek in De Posthoorn de vele mogelijkheden van modern slagwerk. Er werd een breed repertoire van popachtige nummers, klassieke nummers en bijzondere muzikale uitstapjes ten gehore gebracht. Zo klonken er niet alleen stoere drumsolo’s, maar ook prachtige melodische stukken.
Het grote podium van de evenementenhal was bijna te klein om alle muzikanten en instrumenten, waaronder liefst drie drumstellen en meerdere basdrums, marimba’s en vibrafoons, plaats te bieden. “Een vrachtauto heeft twee keer op en neer moeten rijden om al het materiaal naar Hamont te brengen”, vertelt EMM-voorzitter Johan Vos.

Op veelal komische wijze lieten de slagwerkers horen dat er ook muziek zit in een aantal onconventionele instrumenten, zoals gereedschapskisten, metalen kasten, keukentrappen én boomwhackers, waarmee met ondersteuning van de vier solisten de mashup-cover ‘No Scrubs’, ‘Shape of You’, ‘No Diggity’ voor het voetlicht werd gebracht. Niet alleen inventief, maar ook hilarisch was de spoelbakkenact, waarbij de bezoekers op de eerste rij het waarschijnlijk niet allemaal droog hebben gehouden. De jeugdafdeling van EMM bracht de zaal met een scala aan percussie-instrumenten vervolgens in Braziliaanse sferen.
De slagwerkers kregen zaterdag versterking van een combo, een blazerssectie van het grote harmonieorkest en de solisten Luca Bruijnaers, Silke van Niel, Stan Jutten en Dominique te Raaij.
Van Niel en Jutten brachten op prachtige wijze het nummer ‘Zoutelande’ van Bløf ten gehore. Te Raaij kreeg met ‘Atemlos durch die Nacht’ van Helene Fisher de handen op elkaar en Bruijnaers zweepte het publiek op met ‘Shut up en dance’.
De diversiteit van Percussion in Theatre werd nog eens benadrukt door een Lion King-medley en het nummer ‘Shallow’ van Lady Gaga en Bradley Cooper. Bijzonder was ook het slagwerkstuk ‘Atlantis’, met Giel Stollman als verteller. Ook een slagwerkmedley van de ‘King of pop’ werd niet geschuwd. De soundtrack van de film ‘Schindler’s List’ zorgde tussen het al slagwerkersgeweld voor een heus kippenvelmoment. Ondersteund door violiste Marijke Vandeloo wisten de slagwerkers de juiste snaar te raken.
Het complete slagwerkinstrumentarium werd ingezet bij het laatste nummer van PIT: ‘Dansen op de vulkaan’ van De Dijk. Een toegift kon natuurlijk niet ontbreken.
Dit alles werd onder meer ondersteund door een groot videoscherm een dertigtal kleinere ledschermen waarop film- en sfeerbeelden werden vertoond. Na afloop ging het ’s avonds nog even door met een afterparty.
De volgende editie van Percussion in Theatre wordt over drie jaar gehouden in de nieuwe cultuurzaal van gemeenschapshuis De Borgh in Budel.

Powered by Blog Grabber