Project ‘Krant’ boeit leerlingen Hamont-Lo

Leerlingen van basisschool Hamont-Lo zijn in de ban van de krant. Zo maken ook de kinderen van het vierde leerjaar van juffrouw Anja Beliën kennis met alle gebieden die iets te maken hebben met de krant….Project ‘Krant’ boeit leerlingen Hamont-Lo

21-01-2019 12:04 – Ingezonden door Evert Meijs – foto Evert Meijs

Leerlingen van basisschool Hamont-Lo zijn in de ban van de krant. Zo maken ook de kinderen van het vierde leerjaar van juffrouw Anja Beliën kennis met alle gebieden die iets te maken hebben met de krant. Eén van de aspecten die aan bod komt, is een gastles van uw HAC-verslaggever.

In de lessen rond de krant komen zowel in taal als tijdens de lessen wereldoriëntatie allerlei facetten van een nieuwsblad aan bod. De kinderen onderzoeken de verschillende rubrieken die in de krant staan. Ook  de opbouw van een artikel komt ter sprake. Juffrouw Anja: “Ook bekijken we de krantenkoppen. De leerlingen kiezen verder artikels waar ze blij, boos of droevig van worden. Ze verwoorden wat ze het liefst lezen in de krant”. Een week lang krijgt de klas elke dag een aantal exemplaren van de Vlaamse kranten, via ‘Nieuws in de klas’. De leerkrachten beschikken ook over een website met allerlei ideeën om tijdens de lessen te gebruiken. Er staat een krantenkwis  op de rol en tijdens de les handvaardigheid knutselen de kinderen met kranten. “Zo kunnen we de krant ook nog gebruiken als het al oud nieuws is. We bekijken trouwens ook de krant op internet. (We moeten met de tijd mee! )”, weet de leerkracht te melden.

Vragen
Vast onderdeel van het thema is de uitleg over het leven van een reporter, in dit geval van HAC Weekblad. Natuurlijk kennen de meeste klasgenootjes dit gratis huis-aan-huis-blad. Op het digitale schoolbord komen op deze ochtend steekwoorden te staan als pen en papier, microfoon, fotocamera, interview, advertentie, sport, redactie, opmaak en drukkerij. Maar ook het werk van de bezorger mag in deze les niet ontbreken. Vervolgens is er voor elk kind een HAC Weekblad van deze week, en wordt hiermee toelichting gegeven op hetgeen eerder besproken is. Iedereen krijgt een HAC-balpen om te proberen de rebus op te lossen in de krant.
Samen met de juf zijn vooraf enkele vragen op papier gezet, over zaken die de kinderen bezig houden. In de meeste gevallen kan hierop een helder antwoord gegeven worden. Maar er komen spontaan ook vragen als Is het een gevaarlijk beroep? Moet u wel eens meehuilen als iemand verdriet heeft? Waarom schrijft u niet over sport? Zegt iemand wel eens nee tegen een interview? en Waarom schrijft u gewoon dóór, ondanks dat u met pensioen bent?

27.500
Dan wordt de klas in rap tempo omgebouwd om een groepsfoto te maken. De jeugd krijgt te horen dat deze opname de volgende dag digitaal naar de redactie wordt gestuurd, zodat volgende week donderdagavond op ruim 27.000 adressen het plaatje kan worden bewonderd en het bijbehorende artikel kan worden gelezen, van een verslaggever die ze ‘in het echt’ hebben gezien en hebben kunnen aanraken.

Powered by Blog Grabber