Rik Rijcken nieuwe burgemeester van Hamont-Achel

De gemeenteraadsverkiezingen hebben voor een compleet nieuw politiek landschap gezorgd in Hamont-Achel. Partij Pro Hamont-Achel is, na een spannende nek-aan-nek race,  als winnaar uit de bus gekomen met…Rik Rijcken nieuwe burgemeester van Hamont-Achel

19-10-2018 12:05 – Ingezonden door Redactie

De gemeenteraadsverkiezingen hebben voor een compleet nieuw politiek landschap gezorgd in Hamont-Achel. Partij Pro Hamont-Achel is, na een spannende nek-aan-nek race,  als winnaar uit de bus gekomen met 39,8% van de stemmen. De partij gaat een coalitie aan met NV-A Hamont-Achel. Na 12 jaar zal Theo Schuurmans van CD&V afstand moeten doen van zijn functie als burgemeester, Rik Rijcken volgt hem op en mag vanaf januari de burgemeesterssjerp dragen.
           
“We zijn erg tevreden met het behaalde resultaat,” vertelt Rijcken. “Het is de tweede keer dat we opkomen en blijkbaar appreciëren de Hamont-Achelaren dat we als partij dichtbij de mensen staan.” Rijcken gaat verder: “Samen met NV-A Hamont-Achel hebben we 6 jaar lang in de oppositie gezeten en nu gaan we de coalitie aan om zo samen Hamont-Achel te versterken. Een van onze speerpunten is het woonbeleid in onze stad. We willen namelijk dat het fijn wonen blijft in onze stad en dat we niet omgeven worden door hoge appartementsgebouwen. Bovendien zullen we ons ook inzetten voor de verkeersveiligheid. Het implementeren van kwalitatieve fietspaden, bijvoorbeeld van Hamont richting Kaulille, staan zeker op onze agenda.”

“De komende 6 jaar gaan we inzetten op een open beleid, een beleid waarin iedereen correct en goed geïnformeerd wordt. We willen dan ook op een constructieve manier samenwerken met alle gemeenteraadsleden, om er zo de beste ideeën voor Hamont-Achel uit te halen en te realiseren.” Burgemeester Rik Rijcken zal bijgestaan worden door 4 schepenen van Pro en 1 schepen van NV-A. Na twee jaar zal er een wissel zijn, vanaf dan zal NV-A twee zetels mogen invullen. Roger Mertens van NV-A Hamont-Achel zal 1ste schepen worden. “Het is toch een moeilijke keuze geweest, onze partij kon twee kanten op. Of een coalitie met CD&V of met Pro Hamont-Achel.” vertelt Mertens. “Uiteindelijk heeft het onderwerp ‘Inspraak’ de doorslag gegeven, want wij zijn er ook van overtuigd dat je meer bereikt wanneer er inspraak is van alle gemeenteraadsleden en dat alle meningen gerespecteerd worden. Bovendien sloot het programma van Pro het meeste aan bij het beleid dat wij voor ogen hebben. Een van onze speerpunten is uiteraard de veiligheid, niet enkel in het verkeer maar ook de sociale veiligheid. Zo willen we overlast, van welke aard dan ook, tegengaan.”

Afscheidnemend burgemeester Theo Schuurmans (CD&V) laat weten dat hij, vanuit de oppositie, zijn ervaring in de beleidsvoering zal blijven delen met de nieuwe gemeenteraadsleden. “In mijn ogen hebben we niet verloren. Zeker niet gezien onze positie van 10 zetels die  stand heeft gehouden. Het is jammer natuurlijk dat onze coalitiepartner Balans een zetel heeft moeten afgeven aan NV-A Hamont-Achel, wat uiteindelijk voor deze kanteling heeft gezorgd. Natuurlijk vind ik het erg jammer en was de uitslag een zware teleurstelling. Maar uiteraard blijf ik me inzetten voor Hamont-Achel en blijven we, vanuit de oppositie, een oogje in het zeil houden.”
Ook Ilse Jaspers (Balans) zal de komende periode vanuit de oppositie in de gemeenteraad zetelen. “Deze verkiezing was een verdere polarisatie tussen de twee grootste partijen en hun kopstukken. Ondanks onze realisaties van de afgelopen 6 jaren – waar we fier op zijn – leverde dit geen winst op voor Balans. Jammer maar nu gaan we voluit vanuit de oppositie voor meer verhaal in Hamont-Achel,” aldus Ilse.  

De partij Jawel Hamont-Achel, van lijsttrekker Roger Jansen behaalde 151 stemmen. “We willen alle kandidaten van de verschillende lijsten in Hamont-Achel feliciteren. We hopen op een verbindende toekomst voor een aangenamer en warmer Hamont-Achel,” aldus Roger.

Powered by Blog Grabber