Rondje tuin in maart met Gert-Jan

De lente komt eraan, maar eerst nog even Carnaval voor de liefhebbers. Je kijkt er een hele winter naar uit en dan opeens schijnt de zon en zingen de vogels. Dit jaar was het al vroeg lenteachtig, 3 weken…Rondje tuin in maart met Gert-Jan

28-02-2019 15:36 – Ingezonden door Redactie

De lente komt eraan, maar eerst nog even Carnaval voor de liefhebbers. Je kijkt er een hele winter naar uit en dan opeens schijnt de zon en zingen de vogels. Dit jaar was het al vroeg lenteachtig, 3 weken te vroeg zelfs. De eerste lentedag werd genoteerd op zondag 17 februari j.l. Hoog in de lucht miauwt een buizerd. Roeken zijn druk bezig met het maken van de nesten in de kolonie. Slootkanten begroeid met speenkruid. Prachtig al dat geel. Zoemende bijen en dikke hommels bestuiven onze Helleborussen. Dit jaar wederom fraaie kruisingen gevonden. Met een beetje lente, verschijnen de eerste vlinders. De citroenvlinder, kleine vos of dagpauwoog, zij maken het lentegevoel compleet. Heerlijk, de dagen zichtbaar langer deze maand, werk genoeg, dus op naar buiten. De tuin in maart barst van de lentekleuren. Veel bloeiende bolgewassen, zoals sneeuwklokjes, sneeuwroem, narcissen, blauwe druifjes, irissen, anemonen, hyacinten en krokussen. De sneeuwklokjes zijn op hun retour en kunnen aan het einde van de maand gesplitst en opnieuw uitgeplant worden. Maart is voor velen een drukke maand. Het lijkt wel als alles tegelijk moet gebeuren. Soms willen we misschien ook wel eens te veel op één dag doen, met spierpijn de volgende dag als gevolg. De moestuinliefhebber wil zo vroeg mogelijk beginnen met zaaien en planten. Maart is een rare maand en roert soms haar staart. Beter is het om misschien nog een tijdje te wachten. We hebben nog een heel voorjaar voor de boeg. Na een winter ziet de vaste planten border er slordig uit. We beginnen met het afknippen en verwijderen van alle dode delen, goed materiaal voor de composthoop. Begin maart is een goede tijd om de planten te delen en te vernieuwen. Onkruid blijft helaas groeien gedurende de winter en wordt zo vroeg mogelijk verwijderd. Sommige woekeraars groeien met hun wortels tussen de vaste planten. Zevenblad is zo’n leuke plant. Deze is moeilijk uit te roeien. Maarts viooltje (Viola odorata = geurend) is prachtig met haar blauwe en geurende bloempjes, maar zal zich flink uitzaaien als zij het naar haar zin heeft. Het gazon ziet er niet zo florissant uit na de winter, mos, kale plekken en onkruid zijn bij de meesten onder ons niet gewenst. Dus afgevallen bladeren verwijderen, verticuteren en beluchten. Kale stukken opnieuw inzaaien en dan kan de grasmaaier weer voor de dag gehaald worden. In de groentetuin worden de bedden in orde gemaakt voor het nieuwe zaai- en plantgoed. In de “Druivelaar” van 3 december 2018 werden een aantal gewassen genoemd die men maar één keer hoeft te zaaien of aan te planten. Doorlevende groenten worden ze genoemd. Gewassen als oerprei, doorlevende venkel, roomse kervel, brave Hendrik, eeuwige moes en Egyptische ui. Misschien hebt u ervaring met deze planten, we gaan het zeker proberen dit jaar. Ook dit jaar weer negatieve berichten over bijen en insecten. Wereldwijd gaat het zeer slecht met deze beestjes, die noodzakelijk zijn voor o.a. bestuiving van onze gewassen. Als tuinbezitters kunnen we de beestjes een klein beetje helpen door hoekjes in onze tuin te creëren met planten die in trek zijn bij de gevleugelde vrienden. Goede planten in het voorjaar zijn wilg, krokus, sneeuwklokjes en Helleborus. Voor de zomer: tijm, lavendel, oregano, hemelsleutel en kattenstaart. Herfst: asters en klimop. De plant bij uitstek is Phacelia (Phacelia tanacetifolia) en wordt ook wel bijenbrood of bijenvriend genoemd. Deze eenjarige groenbemester bloeit tot aan de eerste nachtvorsten en wordt veel aangeplant door imkers. Denkt u ook aan de vogels, nestkastjes hangen, plant besdragende struiken, hagen voor nestgelegenheid en bijvoorbeeld een drinkplek. Geniet van de komende lente.
Hebt u een vraag n.a.v. dit artikel, laat het ons dan weten en schrijf een mail naar: info@hacweekblad.eu . Groetjes Gert-Jan.

Camellia: Camellia japonica, maart roert soms haar staart

Lenteklokje: Het lenteklokje (Leucojum vernum) luidt de lente in

Maarts Viooltje Heerlijk geurend, Maarts viooltje (Viola odorata)

Narcis: Trompetnarcis met op de achtergrond Forsythia

Wilg: De mannelijke bloemen van de wilg (Salix) worden graag bezocht door bijen.

Powered by Blog Grabber