Ruimer jasje voor Cranendonckse heemkundekring

Door de verhuizing naar de secretariekamer zijn de activiteiten van de werkgroep fotografie voortaan een stuk beter bereikbaar, stelt bestuurslid en werkgroeplid Nellie Meurkens: “Deze verdieping is ook…Ruimer jasje voor Cranendonckse heemkundekring

14-12-2018 11:22 – Ingezonden door Roy de Leijer

Door de verhuizing naar de secretariekamer zijn de activiteiten van de werkgroep fotografie voortaan een stuk beter bereikbaar, stelt bestuurslid en werkgroeplid Nellie Meurkens: “Deze verdieping is ook met de lift toegankelijk. De zolder kan alleen via de trap worden bereikt.” Werkgroeplid Theo Fransen vult aan: “Veel leden en bezoekers zijn daardoor de laatste jaren afgehaakt. Zij hadden moeite met het traplopen.”

Een andere prettige bijeenkomst zijn de grote ramen van de secretariekamer. “Daardoor wordt is het mogelijk om de foto’s bij daglicht te bekijken”, zegt Fransen.
De vijf leden van de werkgroep fotografie zijn blij met de nieuwe, maar vertrouwde ruimte. “Het is in het verleden ook altijd ons ‘hok’ geweest. Hier staat ook onze maquette”, vertelt Fransen. De afgelopen jaren werd de secretariekamer gedeeld met Lunet Zorg en de heemkundekring, die er vooral vergaderde.
De ruimte in het Schepenhuis is vrijgekomen nadat Lunet zorg een deel van haar activiteiten in het Budelse Rijksmonument naar ’t Buuls Zitje heeft verplaatst.

Als het aan de leden van de werkgroep fotografie ligt, dan wordt ook de oude raadzaal op de eerste verdieping in gebruik genomen. Vooralsnog vinden de activiteiten van de verschillende werkgroepen verdeeld over twee verdiepingen plaats. De zolderverdieping is niet alleen slecht bereikbaar voor mensen die slecht ter been zijn. Ook de klimatologische omstandigheden op de bovenste verdieping laten te wensen over, weet Fransen: “Op de zolder heb je soms het idee dat je wegwaait.” Meurkens vult aan: “En afgelopen zomer was het er juist heel erg heet.”

De heemkundekring voelt zich al jaren thuis in het uit 1771-1772 daterende Rijksmonument. De vereniging heeft een bijzondere band met het gebouw. Het is ook de oudste huurder. De Baronie van Cranendonck betrok het statige pand in 1982 na een grote restauratie. Meurkens: “De heemkundekring heeft ook altijd een grote rol gespeeld in het behoud van het gebouw.”

De werkgroep fotografie verzamelt, archiveert en onderzoekt foto’s. Dat doet ze om de foto’s voor het nageslacht te bewaren. Bij veel foto’s wordt ook het verhaal achter de afbeelding uitgepluisd.
De leden geven aan dat er best wel wat belangstelling is voor oude, nostalgische foto’s. Fransen: “Wij krijgen regelmatig mensen over de vloer die bijvoorbeeld vragen of we een klassenfoto van 25 jaar geleden in het archief hebben zitten.”
Het gaat echter niet alleen om oude zwart-wit foto’s. De leden trekken er ook zelf op uit om foto’s van hedendaagse gebeurtenissen en evenementen te maken. Dat laatste wordt echter steeds moeilijker door de nieuwe privacywetgeving, verzuchten de werkgroepleden.
De werkgroep heeft in de loop der jaren vele tienduizenden foto’s verzameld. Ongeveer 5.000 ‘Cranendonckse’ foto’s zijn terug te vinden in het archief van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven (RHCe). De werkgroep is steeds opzoek naar nieuwe afbeeldingen. Meurkens: “Vooral van Gastel hebben we heel weinig oude foto’s.”
De werkgroep fotografie is iedere woensdag van 09.00 tot 12.00 uur – met uitzondering van Tweede Kerstdag – aanwezig in de secretariekamer van het Schepenhuis.

Powered by Blog Grabber