Sint-Theunis feesten op het Herent

De Kerst- en Nieuwjaarsfeesten zijn nog maar nauwelijks verteerd maar op het Herent, een gehucht van het nieuwe “Pelt”, wordt weer alles in gereedheid gebracht voor de jaarlijkse Sint-Theunis feesten ter…Sint-Theunis feesten op het Herent

09-01-2019 19:48 – Ingezonden door Redactie

De Kerst- en Nieuwjaarsfeesten zijn nog maar nauwelijks verteerd maar op het Herent, een gehucht van het nieuwe “Pelt”, wordt weer alles in gereedheid gebracht voor de jaarlijkse Sint-Theunis feesten ter ere van de parochie heilige Sint Antonius.
Sint Antonius is de beschermheilige van de wevers, slagers, suikerbakkers, mandenmakers, begrafenisondernemers, zwijnenhoeders, varkens en huisdieren en patroon tegen de pest, ziekten bij mensen en veeziekten.  De Heilige Antonius wordt ook meestal afgebeeld samen met een varken. Volgens de overlevering zou de viering van Sint Theunis op het Hént al zeer lang bestaan. Vroeger werden offergaven verkocht buiten aan de kapel, later aan de Kerk en sedert een kleine 40-tal jaren in de parochiezaal “OC De Vranken”.  Tegenwoordig staan de Sint-Theunisfeesten garant voor een heus feestweekend. De eigenlijke viering vindt traditioneel plaats op 17 januari en dat is ook dit jaar niet anders. Na een Eucharistieviering op donderdag 17 januari om 09.30 uur in de Parochiekerk van het Herent, welke wordt opgeluisterd door het Mannenkoor van de Sint-Niklaasparochie uit Pelt, gaat in het naastgelegen OC De Vranken vanaf 11.00 uur de traditionele verkoop van aangebrachte offergaven door.  Een varkenskop, vleeswaren, kippen, konijnen, een paaskaars en tal van offergaven zullen per opbod worden verkocht aan de aanwezigen. Vanaf 12.00 uur kan er tevens spek met eieren of bloedworst met appelmoes gegeten worden en wordt er menig glas gerstenat verorberd. Na afloop wordt er nog letterlijk en figuurlijk nagekaart tot in de late uurtjes. Op vrijdag 18 januari vindt er vanaf 20.00 uur een Zettersprijskamp plaats in OC De Vranken. Op zondag 20 januari kan er vanaf 11.30 uur gesmuld worden van een heerlijke Breugheliaanse maaltijd (inschrijving noodzakelijk) en vanaf 12.30 uur kan er deelgenomen worden aan de Sint-Theuniswandeling doorheen de velden en bossen van het Herent en de Kolis. Vanaf 17.00 uur is er tevens de gelegenheid om spek met eieren, bloedworst met appelmoes of boekweitpannenkoeken te eten. Al de activiteiten (behalve de Eucharistieviering natuurlijk) gaan door in OC De Vranken, Herent 122 te 3910 Pelt (www.Hent.be). Het zullen duidelijk weer drukke dagen worden in het Herent.

Powered by Blog Grabber