Slagwerkers EMM klaar voor vierde editie Percussion in Theatre

BUDEL-SCHOOT – Afgelopen zondag werden bij een doorlooprepetitie in gemeenschapshuis De Reinder in Budel-Schoot de puntjes op de i gezet.Slagwerkers EMM klaar voor vierde editie Percussion in Theatre

24-03-2019 14:36 – Ingezonden door Redactie

BUDEL-SCHOOT – Afgelopen zondag werden bij een doorlooprepetitie in gemeenschapshuis De Reinder in Budel-Schoot de puntjes op de i gezet. Voor de vierde editie van Percussion in Theatre (PIT) halen de slagwerkers opnieuw alles uit de kast. Zowel letterlijk als figuurlijk. Als de slagwerkgroep op pad gaat, dan gebeurt dit doorgaans met een vrachtwagen vol instrumenten. De repetitieruimte in De Reinder was net groot genoeg om alle slagwerkinstrumenten te herbergen.

De Budelse slagwerkers timmeren de laatste jaren aan de weg. De percussiegroep van EMM werd in 2015 Nederlands kampioen in de tweede divisie en komt sindsdien uit op het hoogste niveau: de eerste divisie. Vooral onder de jeugd is slagwerk is populair. Nooit eerder telde de Budelse muziekvereniging zoveel slagwerkers. Dat zie je zaterdag ook terug bij de PIT-concerten, aldus slagwerker en medeorganisator Lars van Tulden: “We staan dit jaar, inclusief het combo en de solisten, met bijna vijftig muzikanten, waaronder vijfentwintig jeugdleden, op het podium. Dat is meer dan ooit tevoren.”
Slagwerk is onder meer populair vanwege de lage drempel. Van Tulden: “Dat merk ik bijvoorbeeld tijdens proeflessen. Het werkt direct. Kinderen kunnen meteen hun energie kwijt. Ze steken elkaar ook aan. We krijgen daaardoor steeds meer aanwas. Daardoor lopen we langzaam tegen grenzen aan. Het instrumentarium is namelijk beperkt en je kunt niet iedereen met een triangel tevreden houden.”

Hij geeft aan dat er de laatste tien tot vijftien jaar veel is veranderd op het gebied van slagwerk. Van Tulden: “Dat komt vooral door de toevoeging van het melodisch slagwerk.” Door de uitbreiding van het instrumentarium met vibrafoons en marimba’s is het mogelijk om een veel breder repertoire ten gehore te brengen. “Voor een concert als PIT zijn de mogelijkheden daardoor veel groter geworden. Je moet het echt een keer gezien hebben. Veel mensen hebben bij slagwerk namelijk nog steeds het beeld van een marcherende drumband op straat.”
De slagwerkers krijgen zaterdag versterking van een combo en de solisten Luca Bruijnaers, Silke van Niel, Stan Jutten en Dominique te Raaij. Bijzonder is de samenwerking met violiste Marijke Vandeloo, waarmee de soundtrack van de film ‘Schindler’s List’ wordt gespeeld. “Daarnaast brengen we onder meer het slagwerkstuk ‘Atlantis’, met Giel Stollman als verteller, ten gehore”, vertelt Van Tulden. Andere nummers die worden gespeeld zijn: ‘Atemlos durch die Nacht’ van Helene Fisher, ‘Zoutelande’ van Bløf en ‘Shallow’ van Lady Gaga.
Er wordt flink uitgepakt door de slagwerkers. Toch laat het evenement zich niet vergelijken met de Buulse Proms, een andere bekende EMM-reeks. “Dat is een veel grotere productie”, weet Van Tulden. EMM-bestuurslid Bas van Buul vult aan: “Bij PIT wordt vaak in kleine groepjes gespeeld. Er is veel interactie. Ook zijn er veel kleine, cabaretachtige grapjes in de optredens verwerkt.”

De eerste editie van PIT vond plaats in Cinema Walburg in Hamont. Daarna verhuisden de slagwerkers naar evenementenhal De Posthoorn in Hamont. Het muzikale uitstapje naar de Belgische buurgemeente wordt voor de laatste keer gemaakt. De volgende editie vindt over drie jaar plaats in de nieuwe cultuurzaal van gemeenschapshuis De Borgh in Budel. Van Buul: “Daar hadden we dit jaar ook willen staan, maar toen duidelijk werd dat dit wegens de verbouwing niet haalbaar was, zijn we opnieuw uitgeweken naar De Posthoorn.”

De slagwerkers van EMM brengen zaterdag twee PIT-concerten in evenementenhal De Posthoorn in Hamont.
Het avondoptreden dat om 20.15 uur begint is uitverkocht. Wel zijn er nog beperkt kaarten te koop voor de matineevoorstelling, die vanaf 13.30 uur wordt gehouden. Kaarten voor dit optreden kosten 12,50 euro en kunnen worden besteld via www.harmonie-emm.nl.nl.

FOTO: Afgelopen zondag werden bij een doorlooprepetitie in gemeenschapshuis De Reinder in Budel-Schoot de puntjes op de i gezet.

Powered by Blog Grabber