Solliciteren achter het stuur van een Jaguar

‘De arbeidsmarkt is de afgelopen jaren enorm veranderd’ Voor veel werkloze 50-plussers valt het niet mee om weer aan de slag te geraken. De Mens Werkt Groep uit Geldrop helpt mensen uit deze leeftijdsgroep…Solliciteren achter het stuur van een Jaguar

06-12-2018 13:51 – Ingezonden door Roy de Leijer

‘De arbeidsmarkt is de afgelopen jaren enorm veranderd’
Voor veel werkloze 50-plussers valt het niet mee om weer aan de slag te geraken. De Mens Werkt Groep uit Geldrop helpt mensen uit deze leeftijdsgroep bij het vinden van een nieuwe baan. Vaak wordt daarbij afgeweken van de geijkte paden. Een voorbeeld hiervan is het project Darraq.
Eerder al maakte het bedrijf een glossy met oud-voetballer John de Wolf op de cover. In het blad waren de verhalen van verschillende werkeloze 50-plussers opgenomen. Dit helpt hen bij het vinden van een nieuwe baan, aldus Alexander Steegh, directeur van De Mens Werkt. Met zijn nieuwste project slaat het arbeidsmarketingbureau echter een totaal nieuwe weg in.
‘Darraq’ is een eerbetoon aan Pierre-Alexandre Darracq (1855-1931). Hij is één van de belangrijkste grondleggers van de Europese automotive industrie. “Hij had een bijzondere visie op werkgelegenheid”, zegt directeur Alexander Steegh.

Door Roy de Leijer

Het project plaatst werkgevers, eindbeslissers en werkzoekenden in een voor hen vreemde sollicitatieomgeving. Vaak vindt een sollicitatie plaats in een formele setting, waarbij kledingvoorschriften en zakelijk taalgebruik de boventoon voeren. Bij Darraq vinden sollicitatiegesprekken niet plaats achter een bureau, maar in een luxe Jaguar. Hiervoor liet Steegh zich inspireren door het televisieprogramma ‘Taxi’. In dit televisieprogramma werden gesprekken tussen chauffeurs en passagiers opgenomen met een verborgen camera.
Steegh: “Het is ons doel om directeuren en werkzoekenden op een informele manier met elkaar in contact te brengen. We plaatsen ze in een soort cocon en zorgen voor een veilige en leuke omgeving. In dit geval een luxe Jaguar.” Projectbegeleider Ton van den Boomen vult aan: “In een auto zit je naast elkaar in plaats van tegenover elkaar, dat maakt een gesprek vaak al een stuk gemakkelijker.”
Bij Darraq neemt een werkzoekende 50-plusser een dag het stuur van een eindbeslisser over. Hij of zijn wordt de persoonlijke chauffeur van een directeur, voorzitter, burgemeester of andere leidinggevende. Deze ontmoetingen worden vastgelegd op film. Het filmpje wordt geplaatst op een persoonlijke website, waarop ook allerlei sociale media-links zijn geplaatst.
Het project is eind vorig jaar door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bestempeld als innovatief en heeft daarmee landelijke waardering en ondersteuning gekregen.
Steegh: “De arbeidsmarkt is de afgelopen jaren enorm veranderd. Een hele generatie worstelt hiermee.” Van den Boomen: “Veel 50-plussers solliciteren nog op de traditionele manier. Het gaat echter steeds meer om het leggen van de juiste verbindingen. Ik stel me steeds de vraag hoe ik mensen met een kop koffie bij elkaar aan tafel krijg.”

Hoewel veel bedrijven moeite hebben met het vinden van personeel is de situatie op de arbeidsmarkt er voor veel 50-plussers zeker niet gemakkelijker op geworden, weet Steegh: “Tijdens de crisis bleef iedereen zitten waar hij zat. Nu ondervinden werkloze 50-plussers ook concurrentie van mensen die niet lekker op hun plek zitten en op zoek gaan naar een nieuwe baan. Veel 50-plussers solliciteren zich suf, terwijl hun sollicitatiebrieven steevast op de verkeerde stapel belanden. Wij zoeken daarom naar manieren om in te breken in de arbeidsmarkt. Een 50-plusser die langdurig werkeloos is heeft meestal geen relevant netwerk. Met dit project koppelen we hem of haar aan iemand die dat wel heeft.”
Het gaat daarbij niet alleen om eindbeslissers van bedrijven die personeel zoeken, maar om ambassadeurs die in hun netwerk aandacht vragen voor deze mensen. Van den Boomen: “We vragen ze om te luisteren naar het verhaal van onze werkzoekenden.”
Het project richt zich op de regio’s Eindhoven en Helmond. Steegh: “We willen vijftig werkzoekenden met vijftig directeuren in contact brengen. Hierbij gaat het om eindbeslissers van zowel grote als kleine bedrijven. Wel moeten ze bekend zijn in en met deze regio.”
Aanmelden kan tot 31 januari. De opnames vinden in februari plaats. Voor meer informatie en aanmelden zie: www.darraq.nl

Powered by Blog Grabber