Spaas en Medaer helpen diep in Congo

Er is nog veel te winnen in onze wereld. Daar zijn we allemaal wel van overtuigd. Verscheidene mensen dóen daar ook iets aan. Zoals André Spaas uit Hamont en Robert Medaer uit Kaulille. Beide heren trekken…Spaas en Medaer helpen diep in Congo

17-02-2019 21:41 – Ingezonden door Evert Meijs – Foto Evert Meijs

Er is nog veel te winnen in onze wereld. Daar zijn we allemaal wel van overtuigd. Verscheidene mensen dóen daar ook iets aan. Zoals André Spaas uit Hamont en Robert Medaer uit Kaulille. Beide heren trekken met elkaar op om in Congo te helpen het inkomen van inwoners te verdubbelen. Van een gynaecoloog en een oogarts. “De zusters staan dan te zingen als we arriveren !” Er loopt vanuit de vzw ook een project om bruggen te herstellen, die dreigen in te zakken. Zonder bruggen kan de economie zich niet ontwikkelen. “Ook Bocholt, Lionsclub, de stad Hamont-Achel en de Provincie Limburg dragen financieel bij om het project te realiseren”, aldus Medaer, die benadrukt dat alles op eigen kosten plaatsvindt. Ook de reis en het verblijf zijn privé-kosten.” Pas op: 99% van de opbrengsten voor Lidwina komen rechtstreeks ten goede aan Congo! “ André laat weer enkele foto’s zien van woningen in deplorabele toestand.

Etiketten
Naar gelang de economie zich meer ontwikkelt, wordt de geneeskunde ook beter. Robert: “Bij één op de veertien bevallingen sterft de moeder in het kraambed”.  De gyneacoloog kan daar dus goed werk gaan doen, ook voorlichting geven over geboortebeperking, al is dat volgens hem zeer delicaat. Daarnaast heerst er een ruil-cultuur. In plaats van geld te verdienen aan de honing, ruilt men liever tegen een fietsband of iets dergelijks. Dat levert natuurlijk geen ‘winst’ op. Dus er is nog veel te doen, daar. Gewapend met 6.000 etiketten voor de honingpotjes vertrekt Robert weer vol goede moed naar De Democratische Republiek Congo, om zich weer te richten op de regio Kahemba, die net zo groot is als Vlaanderen. André: “We willen wel zelf de vinger aan de pols houden. Het project hoeft voor ons niet gróter te worden. Maar wát we doen, willen we goed doen”.  Men kan het project van André en Robert financieel steunen, door bijvoorbeeld het fotoboek te kopen, via info@lidwina.be . Maar ook een echo-toestel is geschonken. Niet meer gebruikt ziekenhuismateriaal wordt per container verzonden en opleidingen op medisch gebied worden vanuit Hamont en vanuit vzw Lidwina gesponsord. “Als we het inkomen van de inwoners kunnen verhogen, zijn we goed bezig. We zien vooruitgang.” aldus de twee heren, die zeer gemotiveerd zijn om dóór te gaan zo lang het kan, ondanks alle problemen die ze op hun weg tegenkomen. Chapeau!

Powered by Blog Grabber