Tuinierende vrouwen in Walburg

Cultuurkring Hamont-Achel organiseert op donderdag 7 februari weer een middag CinemaPlus. Met deze keer de film ‘Les Gardiennes’. De film is gebaseerd op een wat vergeten roman uit 1924 en de regisseur is Xavier Beauvois, bekend van het “Des Hommes et des Dieux” over het martelaarschap van monniken in…Tuinierende vrouwen in Walburg

04-02-2019 22:07 – Ingezonden door Redactie

Cultuurkring Hamont-Achel organiseert op donderdag 7 februari weer een middag CinemaPlus. Met deze keer de film ‘Les Gardiennes’. De film is gebaseerd op een wat vergeten roman uit 1924 en de regisseur is Xavier Beauvois, bekend van het “Des Hommes et des Dieux” over het martelaarschap van monniken in Algerije.  Nu speelt het verhaal zich af van 1915 tot 1920 op een boerderij in Bretagne. De mannen zijn naar het oorlogsfront en ook boerin Hortense ziet hoe, na haar oudste zoon Georges, ook haar jongste, Constant naar het front vertrekt. Ze staat er nu op de hoeve Paridier alleen voor met haar dochter Solange. Gelukkig krijgen ze hulp van een weesmeisje Francine.   Alhoewel de oorlogsgruwel veraf is, sijpelt die soms toch door in het boerendorp: een brief, een doodsbericht, een soldaat die even op verlof mag… maar voor de rest blijven we koppig op de boerderij en het slopende werk van de vrouwen in een samenleving zonder mannen. Natuurlijk is niet alles peis en vree en er ontwikkelt zich een familiedrama. Emoties laaien hoog op als Francine verliefd wordt op Georges, Hortense’s oudste zoon. Maar de elegante, intieme film is vooral een – 137 minuten durende – hulde aan de sterke vrouwen, heldinnen van de Groote Oorlog die nooit medailles kregen opgespeld.  Ze zijn gewoon groots in het gewone. Echter geen gewone boerenfilm: zo zorgt nieuwe landbouwtechnieken ook voor spanningen. Deze Franse film uit 2017 werd door het Zebrafilmpubliek erg hooggewaardeerd in februari vorige jaar. Dat de cultuurkring deze film programmeert in haar Cinemaplus 10-jarig bestaan die tegelijk een hulde is aan vergeten heldinnen valt toe te juichen als ultieme herdenking van het einde van W.O.I. De film start om 14.00 uur. De toegang bedraagt €6 per activiteit, met de cultuurpas heeft u gratis toegang tot alle activiteiten van de Cultuurkring.

Powered by Blog Grabber