Uit het beste hout gesneden

Zondag 26 augustus: Houtbewerkersdag in het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof. Het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert Eind herbergt een groot aantal ambachten die niet alleen zorgen voor…Uit het beste hout gesneden

25-08-2018 18:19 – Ingezonden door Redactie

Zondag 26 augustus: Houtbewerkersdag in het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof. Het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert Eind herbergt een groot aantal ambachten die niet alleen zorgen voor interessante en levendige demonstraties, de ambachten worden ook gebruikt om het museum in behoefte te voorzien. Zo zijn de mooie gebouwen in het museum niet alleen in de oorspronkelijke vorm en met authentieke materialen herbouwd. Zo houdt het museum het verleden in leven en worden gebruiken en werkwijze gekoesterd en overgedragen van generatie op generatie. Op zondagen staan de ambachten een voor een in de schijnwerpers en op zondag 26 augustus geldt deze aandacht voor de houtbewerkers.

Als je de gepunte stokken van de jagers in de prehistorie als een vorm van hout bewerken mag beschouwen, dan mag je stellen dat houtbewerking zo oud is als de mensheid. In de huidige betekenis is houtbewerking in ieder geval al enige duizenden jaren oud en blijft het ambacht veelzijdig, specifiek en bijzonder. Eynderhoof kent een aantal takken van houtbewerken.

De houtsnijders maken en versieren vooral allerlei gebruiksvoorwerpen op een geduldige en geconcentreerde wijze. In hetzelfde gebouw kan bewonderd worden hoe klompen worden gemaakt, maar ook luisteren naar de sterke verhalen rondom een aantal bijzondere exemplaren van dit schoeisel? Wie door de diverse gebouwen loopt zal zien dat de timmerlieden van het museum met behulp van een hamer, zaag en spijkers hele mooie zaken in elkaar kan zetten.

Verder worden op deze zondag aanvullend de volgende ambachten gedemonstreerd:
-Er komen houtdraaiers uit België en Eindhoven
-Er komen houtsnijders uit Venray en Eindhoven.
-Jan Wilmink geeft een demonstratie wandelstokken maken van in bossen gevonden hout.
-Eynderhoof ambachtsmensen demonstreren houtsnijden, kuipen maken, klompen maken en restauratie werkzaamheden.
-Er worden bomen tot planken verzaagd?
Verder is in het museum veel te zien en te beleven. En voor wie even van afstand wil genieten van alle activiteit is zeker een plek op een van de terrassen rondom de herberg. Genieten van vers gezette koffie met gebak uit eigen bakhuis. De muziek wordt deze middag verzorgd door accordeonist Jo Rutjens. Het museum is op 26 augustus open van 13.00  tot 17.00

Woensdag 29 augustus Kindermiddag met speciale activiteit
De kinderen gaan deze middag kennismaken met het pottenbakken. Resultaat is gegarandeerd en het gevoel van iets op de draaischijf te kunnen maken is echt bijzonder. Het belooft een superfijne en leerzame middag te worden. Lekker ravotten, knutselen en aktief bezig zijn in het leukste openluchtmuseum van Zuid Nederland.

Bekijk het kinderdag programma op: www.eynderhoof.nl

Powered by Blog Grabber