Update werken Domein de Bever  

In januari 2018 startte de stad Hamont-Achel samen met het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) aan een groots project op domein De Bever. De eindhalte is nu stilaan in zicht; verwacht wordt dat de werkzaamheden…Update werken Domein de Bever  

16-09-2018 21:42 – Ingezonden door Redactie

In januari 2018 startte de stad Hamont-Achel samen met het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) aan een groots project op domein De Bever. De eindhalte is nu stilaan in zicht; verwacht wordt dat de werkzaamheden in november afgerond kunnen worden. Daarna heeft de natuur nog wat tijd nodig om zich te herstellen, maar de officiële heropening van het domein alsook de voorstelling van het beleef- en ontdekkingspad staan wel dit jaar nog op de planning.

Eén van de grote boosdoeners waarvoor de natuurherstelwerken nodig waren, is het parelvederkruid. Deze woekerende exoot leeft graag in voedselrijke wateren, maar is een bedreiging voor andere fauna en flora. “Tijdens de graafwerken eerder dit jaar, werd al veel van het parelvederkruid verwijderd”, weet schepen van Milieu Guy Joosten. “Maar elk stukje ervan dat achterblijft, is voldoende voor het plantje om verder te groeien. Het is dan ook onmogelijk om de exoot in één keer uit te roeien. Samen met het Regionaal Landschap Lage Kempen werkt onze stad daarom een nazorgtraject uit waarbij het parelvederkruid de komende jaren systematisch met de hand verwijderd zal worden. Zo beogen we in de toekomst volledig verlost te zijn van deze woekerplant.” Ook de werken in het bos gaan intussen verder. “Op de open plek wordt de bovenste bodemlaag – de strooisellaag – afgegraven”, vertelt Joke Roebben. “Zo verarmt de bodem, waardoor natte heide opnieuw een kans krijgt om hier te groeien. Dat is dan weer positief voor heel wat diersoorten die hier hun leefgebied van maken. Ook de zeldzame heikikker verzamelt hier trouwens zijn voedsel!”
Een externe firma is intussen volop bezig met de aanleg van de verschillende elementen van het beleef- en ontdekkingspad. Gelet op de werken is het momenteel niet mogelijk om het pad rond de vijver te gebruiken. Er is daarom een omleiding van de wandelroute voorzien. Ook de eigenlijke werfzone is niet toegankelijk omwille van veiligheidsredenen. Meer weten over de inrichtingswerken op domein De Bever? Neem een kijkje op www.beleefdebever.be.

Powered by Blog Grabber