Ut Get Beginne viert eerste lustrum

Vier jaar geleden koos carnavalsvereniging Buulder Buk, geïnspireerd door de viering van de elfde van de elfde op het Vrijthof in Maastricht, voor een nieuwe start van het carnavalsseizoen in Budel. “Ut…Ut Get Beginne viert eerste lustrum

08-11-2018 15:49 – Ingezonden door Roy de Leijer – Foto Jos Meusen

Vier jaar geleden koos carnavalsvereniging Buulder Buk, geïnspireerd door de viering van de elfde van de elfde op het Vrijthof in Maastricht, voor een nieuwe start van het carnavalsseizoen in Budel. “Ut Get Beginne is eigenlijk de opvolger van de Blèèraovund”, zegt Herman Govers van carnavalsvereniging Buulder Buk. Het liedjesfestival gold jarenlang als het startmoment van het nieuwe carnavalsseizoen in Budel.

Net als in Limburg wordt Ut Get Beginne in de buitenlucht gehouden. Ook wordt strikt vastgehouden aan 11 november. Dit jaar vindt het openluchtbal voor het eerst plaats op een zondag. Dit wordt door de organisatie aangegrepen om al vroeg in de middag te starten met het feestprogramma. Leon Slaats: “We richten ons ditmaal speciaal op kinderen en gezinnen. Het optreden van SpiKids vormt voor hen de rode draad van de middag.” De groep uit Bree, die later op de middag ook zijn opwachting maakt als feestband de Spikes, maakt een muzikale reis door de wereld.”

Buulder Buk-voorzitter Jean-Pierre Bax verwacht ook dit jaar veel carnavalsvierders uit de regio: “Voor veel carnavalsprinsen is het hun laatste feestje. Veel verenigingen uit de omgeving houden dan ook rekening met Ut Get Beginne.”
Alle zusterverenigingen zijn uitgenodigd. Slaats: “Dit jaar hebben we ook wat verder in de regio geflyerd.”
De nieuw formule voor de elfde van de elfde is aangeslagen, merkt Slaats: “Het zit steeds beter bij de mensen in het systeem.” Bax vult aan: “We willen echter nog wel wat groter worden.” De carnavalsvereniging heeft er onder meer aan gedacht om het buitenevenement volgend goed Limburgs gebruik al om 11.11 uur te laten starten. “Daar zien we voorlopig echter nog vanaf”, zegt Bax, die alle feestgangers oproept om verkleed naar het openluchtbal te komen.

Net als vorig jaar wordt het podium opgebouwd bij het beeld van Os Moen. Dit gedeelte van het Capucijnerplein wordt getransformeerd tot feestplein. Boven het publiek komt weer een grote parachutetent te hangen. “Een feest als dit hoort ook echt het centrum van het dorp. Zo doen ze het ook in Maastricht”, vertelt Govers.

Een buitenevenement als Ut Get Beginne is afhankelijk van het weer. De weersvoorspellingen worden daarom ieder jaar nauwlettend in de gaten gehouden. Slaats: “Echt slecht weer hebben we nooit gehad. Wel was het een keer extreem koud.”

Behalve de Spikes en SpiKids maken dit jaar DJ Ganzz, DJ Jerome en de Lawineboys hun opwachting bij het Ut Get Beginne, waarbij ook het nieuwe boerenbruidspaar van de Budelse carnavalsvereniging wordt onthuld.

Het programma op zondag 11 november start met een feestelijk carnavalsstoet vanaf basisschool De Boogurt aan de Jan van Schoonvorststraat in Budel. De stoet vertrekt omstreeks 13.30 uur naar het Capucijnerplein. De route loopt via de Willem de Zwijgerstraat, Nieuwstraat en Markt naar het feestplein bij Os Moen.
Prins Frank III, jeugdprins Tim en jeugdprinses Floor geven daar om 14.11 uur het startsein voor het nieuwe carnavalsseizoen. Het carnavalsfeest eindigt omstreeks 22.00 uur. De entree is gratis.
Voor meer info: www.buulderbuk.nl

Foto Jos Meusen
Van links naar rechts: Jean-Pierre Bax, Jos Saes, Herman Govers, Leon Slaats en een enthousiaste voorbijgangster.

Powered by Blog Grabber