Veel belangstelling voor lezing Neos over dementie

PELT – Vorige donderdagnamiddag  verzamelden zich bijna honderd mensen (leden en  niet-leden van Neos-Pelt ) in “De Peel” om te komen luisteren naar Prof. Dr. Christine Van Broeckhoven, de Belgische autoriteit…Veel belangstelling voor lezing Neos over dementie

02-04-2019 11:49 – Ingezonden door Redactie

PELT – Vorige donderdagnamiddag  verzamelden zich bijna honderd mensen (leden en  niet-leden van Neos-Pelt ) in “De Peel” om te komen luisteren naar Prof. Dr. Christine Van Broeckhoven, de Belgische autoriteit op gebied van dementie, ziekte van  Alzheimer en andere aandoeningen die met het verschijnsel “vergeten” te maken hebben. Zij is professor aan de UA en groepsleider in het onderzoekscentrum van Moleculaire Neurologie
Deze grote dame hield de aanwezigen enkele uren bezig met informatie die allen zeer fel interesseerde.
Zij verklaarde de duidelijke verschillen die bestaan tussen de, op seniorenleeftijd,  “gewone” mindere prestaties van ons geheugen, dementie en de ziekte van Alzheimer. Zij stelde de aanwezigen gerust en nam heel wat misverstanden uit de weg door te bevestigen dat vergeetachtigheid een heel normaal gevolg is van het feit dat wij mensen, tenminste de gelukkigen onder ons, verschillende jaren ouder worden dan onze voorouders. Deze mensen stierven “op tijd” en hadden veel minder  last van aandoeningen als de leeftijdsafhankelijke vooraf vernoemde.
Vanaf de leeftijd van 65, soms eerder, soms later, is het normaal dat we op een keer niet meer weten hoe een bepaalde man/vrouw, die we toch al lang menen te kennen,  heet of waar hij/zij woont. Er is dan nog geen reden om een scan van de hersens te ondergaan. Een hulpmiddel om de graad van vergeetachtigheid vast te stellen, is gesprekken voeren met andere mensen met min of meer het zelfde aantal jaren op de teller, deze mensen  vertellen zo ongeveer hetzelfde als jij!
We kregen ook de informatie mee dat er (iets waar we toch stillekens op gehoopt hadden) er  géén pilletjes bestaan die ons daarbij echt helpen. Wat wel positieve effecten heeft zijn de klassieke middelen: niet roken, weinig alcohol, gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging, kortom:  een gezonde levenswijze. Spreekster beantwoordde tot slot nog enkele praktische vragen uit het publiek. We wilden toch even vermelden dat zij gratis komt en enkel een bijdrage vraagt voor haar VZW Breininstituut  (voor info zie http://tiny.cc/breininstituut-ua). Deze bijdragen zijn o.m. bestemd voor de financiering van jonge onderzoekers, labomateriaal en onderzoeksprojecten. De aanvraag is lopende om voor overschrijvingen van meer dan €40 op rekening BE32 7360 2519 4402 fiscale attesten te mogen uitreiken.  Heel zeker wordt deze bijdrage zinvol gebruikt om meer inzicht te verkrijgen in problemen die we misschien zelf nog ooit zullen tegenkomen.

Powered by Blog Grabber