Veel kinderen op de been voor nieuwjaarszingen

Het nieuwjaarszingen werd volgens goed gebruik afgetrapt met een serenade aan de burgemeester van de gemeente Cranendonck. Al voor negen uur hadden tientallen kinderen zich verzameld bij het de ingang…Veel kinderen op de been voor nieuwjaarszingen

03-01-2019 14:58 – Ingezonden door Roy de Leijer – Foto Jos Meusen

Het nieuwjaarszingen werd volgens goed gebruik afgetrapt met een serenade aan de burgemeester van de gemeente Cranendonck. Al voor negen uur hadden tientallen kinderen zich verzameld bij het de ingang van het gemeentehuis in Budel. In de hal van het gebouw werden de zangertjes opgewacht door burgemeester Roland van Kessel, die voor het eerst kennismaakte met het nieuwjaarszingen. Het is een volksgebruik dat in deze regio weinig navolging heeft gevonden. “Ik heb er wel over gelezen, maar ben nog niet helemaal op de hoogte van deze traditie. Wel ken ik het zingen met Sint Maarten”, aldus Van Kessel.
Carin Maes, bestuurssecretaresse bij de gemeente Cranendonck, heeft al meer ervaring met het fenomeen: “Ik doe dit nu voor de derde keer. Vorig jaar kwam er zelfs iemand uit Valkenswaard met zijn kinderen zingen. Hij had vroeger in Budel op school gezeten.”

Veel kinderen dreunden het nieuwjaarslied moeiteloos op, terwijl anderen even op weg moesten worden geholpen. De snoepzakken in het gemeentehuis vielen in de smaak bij de kinderen. De voorraad van vijfhonderd zakken was dan ook al op voor het officiële einde van het nieuwjaarszingen in het gemeentehuis was aangebroken. We stoppen normaal gesproken om half elf. Vorig jaar hielden we nog dertig zakken over, maar dit keer was het al vroeg in de ochtend druk, vertelt Maes. Kinderen die wat later op de ochtend kwamen zingen in het gemeentehuis werden getrakteerd op Marsrepen en ander snoepgoed.

Volgens goed gebruik gaat de jeugd in bijna alle Cranendonckse kernen, met uitzondering van Maarheeze, op de laatste ochtend van het jaar zingend langs de deuren. Wel heeft iedere kern zijn eigen gebruiken. Zo is de beloning voor het vertolken van het nieuwjaarslied niet overal hetzelfde. Waar in de meeste kernen wordt gezongen voor snoep of een speelgoedje, krijgen kinderen in Soerendonk een bijdrage voor de spaarpot. Ook de in het dialect geschreven liedtekst verschilt hier en daar.
Vroeger werd er eerst in de wijken van Budel gezongen, daarna werd het centrum door de nieuwjaarzangers aangedaan. De laatste jaren wordt er echter meteen koers gezet naar het dorpshart. Ook afgelopen maandag was dat het geval. Al zingend en met plastic tassen en rugzakken in de aanslag ging een klein legertje basisscholieren van winkeldeur naar winkeldeur om hun snoepvoorraad te vergroten.
Na het aanbellen wordt het in het plaatselijke dialect gezongen nieuwjaarslied ‘Vrouwke, vrouwke neejaorgèven’ ten gehore gebracht. Het lied, dat waarschijnlijk meer dan een eeuw oud is, eindigt met ‘koekemerrello’, een samenvoeging van de woorden koek(en) en karamel. Bij het uitblijven van een beloning wordt luidkeels het woord ‘knoêêt’ (gierigaard) geroepen. In het centrum van Budel was op oudejaarsochtend amper een wanklank te horen. De meeste winkeliers hadden zich goed voorbereid. Kinderen hoefden zelfs niet altijd hun zangkunsten te etaleren. Ze stond bij een kledingzaak, die de deuren had gesloten, het snoepgoed buiten al klaar.

Powered by Blog Grabber