Verlichting fietspad

Nog dit najaar starten de werken aan de verlichting van het fietspad  tussen de spoorwegbrug in Neerpelt en de grens met Achel.Verlichting fietspad

18-10-2018 20:12 – Ingezonden door Redactie

Nog dit najaar starten de werken aan de verlichting van het fietspad  tussen de spoorwegbrug in Neerpelt en de grens met Achel.

De Gemeentelijke Begeleidingscommissie voor Verkeer en Mobiliteit (GBC) gaf op maandag 8 oktober haar goedkeuring aan de plannen voor de verlichting van het fietspad. De werken zullen normaal gezien in november van start gaan. Er is een uitvoeringstermijn van 30 dagen voorzien.
“We willen schoolgaand verkeer en werkverkeer maximaal de kans geven om gebruik te maken van de fietssnelweg, ook tijdens de wintermaanden. We zijn dan ook met de provincie Limburg overeengekomen om het gedeelte van het fietspad dat nog niet verlicht was, van verlichting te voorzien”, zegt schepen van mobiliteit Liesbeth Fransen.
“Het gaat hier inderdaad om een traject dat nu al door veel schoolgaande jongeren vanuit Grote Heide gebruikt wordt. Daarnaast zien we het ook als een leerrijk pilootproject voor de verlichting van onze fietssnelwegen. Goede verlichting op fietspaden zijn essentieel om het jaar rond fietsen veilig en aantrekkelijk te maken. Een verlicht fietspad vergroot het veiligheidsgevoel en is ook een belangrijke factor om eenzijdige fietsongevallen (waarbij geen derden betrokken zijn) te vermijden. De meest voorkomende oorzaken van dergelijke eenzijdige ongevallen zijn immers aanrijdingen met obstakels die men te laat opmerkte en valpartijen als gevolg van te slechte zichtbaarheid”, zegt gedeputeerde van mobiliteit Jean-Paul Peuskens.
Het gedeelte dat binnenkort verlicht wordt, is 3,5 kilometer lang. De totale kostprijs bedraagt € 176 572. De provincie Limburg voorziet een tussenkomst van € 150 000.

Aanleg fietssnelweg
De verlichting van het fietspad kadert in de aanleg van de fietssnelweg Hasselt-Hamont. Fietssnelwegen zijn fietspaden bedoeld voor langeafstandsverkeer, die zo veel mogelijk afgescheiden zijn van het autoverkeer om de veiligheid en het comfort voor de fietsers te verhogen.  
In het voorjaar van 2019 starten ook de werken om de kruispunten van de spoorlijn 18-fietssnelweg met de kruisende wegen op het tracé tussen Houthalen-Helchteren en Hamont-Achel te beveiligen.  In totaal gaat het over een 40-tal kruisingen. Elke kruising krijgt een aangepaste oplossing naargelang het type van kruisende weg. Op bepaalde kruisingen wijzigt de voorrangsregeling in het voordeel van de fietser op de fietssnelweg. “Fietssnelwegen zorgen dat meer mensen uit onze regio zullen kiezen voor de fiets om naar het werk te rijden, maar bieden ook voor recreatieve fietsers veilige en comfortabele verbindingen tussen gemeenten. Daar profiteert ook onze lokale handel van”, besluit schepen Liesbeth Fransen.

Powered by Blog Grabber