Volleybalcoach Jan Meertens: “Het is nu tijd om te oogsten”

De volleyballers van Tectum Achel debuteerden dit jaar op het hoogste niveau in België en werden vijfde in de competitie, een unieke prestatie. Trainer-coach Jan Meertens spreekt zijn bewondering uit voor…Volleybalcoach Jan Meertens: “Het is nu tijd om te oogsten”

11-03-2019 10:34 – Ingezonden door Bert Slenders

De volleyballers van Tectum Achel debuteerden dit jaar op het hoogste niveau in België en werden vijfde in de competitie, een unieke prestatie. Trainer-coach Jan Meertens spreekt zijn bewondering uit voor het team en de volleybalclub in Achel, maar kijkt ook kritisch naar de toekomst en daarbij naar de politiek. “Het is een utopie om deze omstandigheden topsport te blijven spelen.”

Drie keer achter elkaar werd het team van Jan Meertens, met de uit Budel afkomstige Joeri Polman, kampioen in de op een-na-hoogste klasse in België. Het was maar de vraag of Tectum Achel een seizoen in de Liga A, het hoogste niveau, zou overleven. Jan: “Het doel was om zesde te worden, maar dat we als vijfde zijn geëindigd is ongelooflijk knap.”
Tijdens de laatste wedstrijd op 23 februari stelde Achel zich veilig.

“De drang om te winnen, dat zal je overduidelijk gezien hebben tijdens deze wedstrijd”, vertelt Jan. “De adrenaline spoot uit de oren van de spelers.” Bij deze laatste wedstrijd kon het team gek genoeg 6e,7e of 8e worden, omdat topploegen punten hadden laten liggen. Daarom moest Achel winnen met 3-0 of 3-1 en was de spanning om te snijden. Jan: “Het team was al een week of drie in een flow en dat raak je niet zo snel kwijt. Zaterdag kwam al het positieve bij elkaar.” Het fanatisme droop dan ook van de spelers af.    
Het succes van zijn heren is vooral te danken aan de hechtheid binnen de groep en de club, volgens de trainer. “Voor de absolute top zijn we niet goed genoeg, want we hebben de laagste begroting en trainen het minste uren. Maar we presteren maximaal, doordat we de trainingstijd efficiënt benutten.” De groep die er nu staat is vier jaar geleden ontstaan en steeds zijn er mensen bijgekomen en afgevallen, met vaste spelers als Joeri Polman, Rob Bontje en Tim Verschueren. “Langzaamaan krijg je een groep die hard wil trainen en wil winnen. Dat is totaal iets anders dan een profploeg, die staan er met minder hart en ziel dan dat wij dat doen.” Een mooi voorbeeld om het teamwork te onderstrepen is dat Joeri Polman in het begin van het seizoen niet in de basis stond, maar nu de sterren van de hemel speelt, volgens Jan. “Zo gaat het ook met andere spelers en die komen dan in de basis, in het team wordt dit geaccepteerd.”
De sfeer binnen de muren van sporthal de Koekoek speelt ook een grote rol. “De club is een hele warme vereniging. Spelers van andere clubs blijven daarom ook altijd lang hangen, want het is er altijd gezellig. De ouders van drie kwart van de spelers komen ook altijd kijken. Het voelt als een warm bad.” Hierbij benadrukt Jan ook de inzet van de vrijwilligers en het bestuur. “Men doet het fantastisch.”
Maar dan de andere kant van de medaille. Het team kan maar twee keer per week in de eigen hal trainen, want op dinsdag moeten ze uitwijden naar Hamont waar ze maar twee uur terecht kunnen. “Iedere dinsdag met 60 ballen en vier ballenkarren in je auto is Liga A onwaardig.” Ook is de Koekkoek verouderd en al jaren aan vervangen toe, volgens Jan. Ook zijn er te weinig uren voor de Avoc jeugd wat de doorstroming en progressie tegenhoudt. “Al jaren worden er beloftes gedaan maar door de besluiteloze politici gebeurt er niks. Ook van het nieuwe gemeentebestuur krijg ik geen hoop op verandering. Avoc heeft de gemeente op de kaart gezet, doe er iets mee! We zitten nu op ons hoogtepunt en hebben geschiedenis voor de club geschreven. Het is nu de tijd om te oogsten. Er moet nu iets gebeuren om het spelen in Liga A te continueren. De laatste weken zie ik burgemeester en bestuurders enthousiast onze wedstrijden volgen. Ik zou graag met ze in gesprek willen gaan om mijn verhaal toe te lichten.”
Jan Meertens blijft in ieder geval nog een jaar als trainer in Achel en is achter de schermen bezig met het volgende seizoen.

Foto gemaakt door fan  Arnold Toonssen

Powered by Blog Grabber