Voor de veertigste keer braderie in Budel-Schoot

Voor de veertigste keer staat het centrum van Budel-Schoot op Hemelvaartsdag, donderdag 10 mei, in het teken van de jaarlijkse jaarmarkt en hobbymarkt. Wegens een gebrek aan vrijwilligers was het doorgaan…Voor de veertigste keer braderie in Budel-Schoot

07-05-2018 08:57 – Ingezonden door Roy de Leijer – Foto DeMeus

Voor de veertigste keer staat het centrum van Budel-Schoot op Hemelvaartsdag, donderdag 10 mei, in het teken van de jaarlijkse jaarmarkt en hobbymarkt. Wegens een gebrek aan vrijwilligers was het doorgaan van de jubileumeditie een maanden geleden nog hoogst onzeker. Een noodkreet van de organisatie leverde echter voldoende respons op om het evenement in ieder geval dit jaar te laten plaatsvinden.

Het 50-jarig bestaan van harmonie Sint Antonius was in 1978 de aanleiding voor de eerste uitgave van de jaarmarkt en braderie. Vroeger duurde het evenement, inclusief de jaarlijkse Lentefeesten die ook door de harmonie werden gehouden, meerdere dagen. Medeorganisator Harold van Kuijk: “Dan werd er begonnen op donderdag en eindigden we op zondag.” Jarenlang waren er drie eigen tappunten langs het braderieparcours. Van Kuijk: “We deden alles zelf, van het plaatsen van onze eigen schakelkasten tot het boeken van de standhouders.” Bekende artiesten als Vader Abraham, Vanessa en Centerfold hebben in Budel-Schoot opgetreden.
Van Kuijk: “Ook hebben we een groep artiesten uit Oostenrijk laten overkomen.” Het evenement trok destijds tussen de 10.000 en 15.000 bezoekers. Van Kuijk: “Toen de bezoekersaantallen begonnen te dalen zijn we teruggevallen op de braderie.”
Ook de braderie, die ieder jaar op Hemelvaartsdag wordt gehouden, kampt inmiddels al jaren met een teruglopend aantal vrijwilligers en bezoekers. Deze tendens heeft zich een jaar of 15 geleden ingezet. De harmonie, die in 2018 90 jaar bestaat, telt nog zo’n veertig leden. Het grootste gedeelte bestaat uit jeugd en ouderen. De middengroep van dertigers en veertigers ontbreekt. Daardoor is het org
aniseren van omlijstende activiteiten voor de braderie in de loop der jaren een stuk lastiger geworden. Van Kuijk: “Daarnaast is het zo dat steeds meer mensen in deze periode van het jaar op vakantie gaan.”

Een aantal mensen is opgestaan nadat eerder dit jaar de noodklok werd geluid over het voortbestaan van de braderie. In actiegroep Budel van de stichting Campagneteam Huntington (CTH) en voetbalclub Rood-Wit’67 heeft de harmonie extra ‘handjes’ gevonden. Van Kuijk: “Ik hoop dat we de braderie met hun steun weer op de rails krijgen. Het blijft een hele leuke activiteit voor een dorp als Budel-Schoot. Als vereniging moet je er echter ook iets aan over kunnen houden.” Zelf stopt hij na de jubileumeditie. Van Kuijk: “Ik ben 25 jaar actief geweest voor de braderie, waarvan de laatste jaren als kartrekker.”

Door het nijpende tekort aan vrijwilligers wordt de organisatie van het marktgedeelte sinds vorig jaar uitbesteed aan evenementenbureau EERI uit Sevenum. Van Kuijk hoopt dat er dit jaar meer kramen in het centrum van Budel-Schoot staan dan bij de 39e editie van de braderie. Van Kuijk: “Pas een paar dagen van tevoren wordt duidelijk wie er komen. Het weer speelt daarbij een belangrijke rol.”

De jubileumeditie wordt aangegrepen om geld in te zamelen voor een goed doel: onderzoek naar een medicijn ter genezing van de ziekte van Huntington.
Op het Vogelsplein staat een informatiestand. Verder wordt er met activiteiten op het gebied van horeca en amusement geld ingezameld. Ook is er een loterij met een groot aantal prijzen. Verder zijn er optredens van dansgroepen en kunnen kinderen zich met allerlei activiteiten vermaken. Voor de muzikale omlijsting zorgt een dj.
De hobby- en jaarmarkt in Budel-Schoot duurt van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. De kramen staan opgesteld op de Grootschoterweg en Vogelplein.

Powered by Blog Grabber