Vreugde en verdriet tijdens 66ste EMJ

Tranen van geluk, maar ook tranen van verdriet. Gevoelens van intense blijdschap en immens verdriet lagen wel heel dicht samen tijdens de 66ste editie van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd. Vreugde…Vreugde en verdriet tijdens 66ste EMJ

04-05-2018 14:57 – Ingezonden door Johan Bloemen – Foto Neerpelt.in

Tranen van geluk, maar ook tranen van verdriet. Gevoelens van intense blijdschap en immens verdriet lagen wel heel dicht samen tijdens de 66ste editie van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd. Vreugde was er uiteraard bij de meer dan 3.000 deelnemers omdat ze vijf dagen lang in een vriendschappelijke sfeer samen mochten zingen, samen mochten blij zijn met de behaalde juryuitslagen en samen mochten verbroederen. Verdriet was er bij de grote EMJ-familie omdat erevoorzitter Peter Berben, één dag voor aanvang van het EMJ, op 76-jarige leeftijd de strijd tegen een slepende ziekte had verloren. Peter Berben was 20 jaar voorzitter van het EMJ. Sinds 2002 was hij erevoorzitter en nog steeds actief bezig met het welzijn van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd.
Ondanks het overlijden van erevoorzitter Berben werd het toch een onvergetelijk mooie festivaleditie. De geestdrift, toewijding en betrokkenheid van het EMJ-bestuur, de EMJ-comité leden, de 600 medewerkers en de jonge vocalisten van de 88 deelnemende koren uit 23 landen, was zodanig intens dat het 66ste EMJ een waar eerbetoon werd aan de overleden erevoorzitter. Tussen de 25.000 en 30.000 bezoekers deelden in de vreugde en het verdriet.
De hoogtepunten van dit festival waren weer legio. EMJ-vicevoorzitter Frans Ulens stelde tijdens de kick-off-show van het festival, het kinder- en jeugdkoor ‘Kiliana’ uit Overpelt aan tot 18de  ambassadeur van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd. Sinds 2007 stelt het EMJ regelmatig internationaal gerenommeerde muzikanten, componisten, koren en orkesten aan om in hun land en tijdens hun concertreizen de ideologieën van het EMJ te verspreiden.

Dat koren en orkesten ieder jaar staan te drummen om aan het EMJ deel te kunnen nemen is een publiek geheim. Voor hen is Neerpelt immers altijd een beetje thuiskomen. Over alle politieke, ideologische, culturele en godsdienstige grenzen heen kunnen ze er enkele dagen genieten van het samen zingen, van samen vreugde beleven en van vriendschappen sluiten. Grenzen zijn er niet in Neerpelt. Maar ook in de samenstelling van koren zijn er geen grenzen meer. Zo was er het koor ‘Music Unites’ dat een  samenwerking is tussen het Overpeltse jeugdkoor Kiliana en het jeugdkoor Klangfarben uit het Duitse stadje Waren. Een jarenlange vriendschap tussen beide koren leidde er toe dat ze dit jaar gezamenlijk deelnamen aan het EMJ. Het kinder- en het meisjeskoor uit Kosice in Slowakije bestaat voornamelijk uit Hongaarse kinderen. The Shani Choir uit Jezreel Valley in Israel is samengesteld uit meisjes die joods, christen, arabisch en moslim zijn.
Tot op de dag van vandaag zijn twee kussende, verliefde vogeltjes het absolute symbool van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd. Vorig jaar bestonden de festivalvogeltjes 50 jaar. Het EMJ-bestuur besliste toen dat de “pietjes” een halve eeuwfeest verdienden. Dat feest kregen ze tijdens deze editie van het EMJ. De Neerpeltse kunstenares Hilde Keunen ontwierp een monumentaal kunstwerk, met uiteraard de beide vogeltjes als centraal thema. Het kunstwerk prijkt thans op een strategische plek in het centrum van Neerpelt waar ieder jaar de feestelijke optocht van deelnemers passeert.
In het oog springend tijdens dit EMJ was zeker ook het ingetogen en respectvol bezoek aan de stad Ieper door een ruime delegatie van het EMJ, tien deelnemende internationale koren en een grote groep EMJ-sympathisanten.  Ze herdachten er de 100ste verjaardag van het einde van de Groote Oorlog en brachten er een boodschap van vrede. Onder de Menenpoort gaf een 350 vocalisten tellend EMJ-koor, samengesteld uit aan het EMJ deelnemende koren, op indrukwekkende wijze mede gestalte aan de Last Post-ceremonie. Het koor vertolkte er onder meer het lijflied van het EMJ ‘Ode an die Freude’.
Natuurlijk vormden de optredens voor de internationale vakjury de hoofdmoot van dit EMJ. In de drie wimpelreeksen is de hoogste mogelijke score een 1ste prijs summa cum laude. De internationale vakjury kende die prijs dit jaar slechts één maal toe. Het was het kinderkoor ‘Villanella’ uit Laakdal die deze allerhoogste score behaalde.
In de overige reeksen is de hoogst mogelijke score een 1ste prijs cum laude. Die prijs werd door 17 groepen in de wacht gesleept onder meer door kinderkoor ‘Waelrant’ uit Borgerhout, jeugdkoor ‘Villanella’ uit Laakdal, kinderkoor Clari Cantulli uit Kessel-Lo, jeugdkoor ‘De Piccolo’s’ uit Neerpelt, Jeugdkoor ‘Waelrant’ uit Borgerhout en Clari Cantus uit Kessel-Lo.
Alle uitslagen zijn te vinden op de website van het EMJ www.emj.be
Noteer alvast dat het  67ste EMJ (instrumentale editie) plaats heeft van 3 tot en met 6 mei 2019 in …  de nieuwe fusiegemeente Pelt.

Artikel: Johan Bloemen

Powered by Blog Grabber