Wat beweegt Brabanders, dat is het thema van de 62e Brabantsedag Heeze

De 62ste Brabantsedag op zondag 25 augustus 2019 krijgt als thema: ‘Wat beweegt Brabanders?’. Dat is tijdens de themapresentatie op donderdag 8 november aan alle wagenbouwers en vrijwilligers bekendgemaakt.Wat beweegt Brabanders, dat is het thema van de 62e Brabantsedag Heeze

22-11-2018 20:50 – Ingezonden door Redactie

De 62ste Brabantsedag op zondag 25 augustus 2019 krijgt als thema:
‘Wat beweegt Brabanders?’.
Dat is tijdens de themapresentatie op donderdag 8 november aan alle wagenbouwers en vrijwilligers bekendgemaakt.

In een volgepakt dorpshuis ’t Perron lichtte de themacommissie de keuze toe: “Door de eeuwen heen waren er tal van aanleidingen en drijfveren die beweging op gang brachten. Waarom zijn mensen mobiel door de eeuwen heen?, waarom willen mensen zich verplaatsen? en waarom is er een wens om vooruit te gaan? kunnen een interessante en verrassende blik geven in en op ons verleden. Aan de creatieve wagenbouwers de taak en de uitdaging om de bezoekers van de 62ste theaterparade mee te nemen in een aantal van deze drijfveren.”

Mobiliteit en fysieke verplaatsing horen bij Brabant. Zo is mobiliteit gezien de geografische ligging van het Hertogdom van grote invloed geweest op de geschiedenis ervan. Ook de beweegredenen voor beweging zijn divers en typisch Brabants in te vullen: bedevaarten, pelgrimstochten, oorlogen, huwelijken, vergrijzing, natuur- en klimaatverschijnselen, woningnood, economische ontwikkelingen, handel, transport, studie of toerisme, om er maar enkele te noemen. Eveneens kunnen vervoermiddelen, infrastructuur en bijbehorende gebouwen aan bod komen.

Mobiliteit speelt anno nu in Brabant in een andere context ook een grote rol. Denk aan de Automotive Campus in Helmond, de producten van DAF, VDL, NedCar en Lightyear, de smart mobility-focus van de TU/e en Eindhoven Airport. Begin twintigste eeuw was het in Brabant waar de eerste auto reed, de eerst Nederlandse vliegtuigvlucht was en waar de langste spoorwegbrug gebouwd werd. Actueel en historie met elkaar verbonden… prima om als thema te dienen voor de 62ste Brabantsedag.

De onderwerpen die de wagenbouwersgroepen kiezen, inclusief de drijfveer voor verplaatsing, dienen zich af te spelen in het tijdvak van het verre verleden tot en met 1957 (het geboortejaar van de Brabantsedag) en bij voorkeur gekoppeld te worden aan een Brabantse plaatsnaam.
De wagenbouwersgroepen dienen hun voorstellen uiterlijk 1 februari 2019 in. De definitieve onderwerpen, plaatsnamen en de paradevolgorde worden op 1 juni 2019 bekendgemaakt.

Powered by Blog Grabber