Wat gebeurt er eigenlijk met ons vuile rioolwater?

We gebruiken de hele dag door water. Per persoon gemiddeld 120 liter per dag.Wat gebeurt er eigenlijk met ons vuile rioolwater?

13-03-2019 12:06 – Ingezonden door Redactie

We gebruiken de hele dag door water. Per persoon gemiddeld 120 liter per dag. Waar komt al dat water wat we wegspoelen terecht? Alles wat we wegspoelen door de gootsteen, douche of wc verdwijnt in het riool. Waterschap De Dommel zuivert afvalwater van 890.000 inwoners in 8 rioolwaterzuiveringsinstallaties verspreid over Midden-Brabant. Het afvalwater komt als gezuiverd water terug in het beekdal van de Dommel.

Het waterschap doet veel onderzoek naar hergebruik van stoffen in afvalwater. Er zitten veel waardevolle grondstoffen in ons rioolwater die we kunnen hergebruiken. Het waterschap haalt bijvoorbeeld energie uit biogas dat wordt geproduceerd door de bacteriën in de zuivering en maakt kunstmest en bioplastics met stoffen uit het rioolwater. Ook haalt Waterschap De Dommel op de Energiefabriek Tilburg energie uit het afvalwater. Dat is genoeg energie voor de hele rioolwaterzuivering in Tilburg.

Bij u in de buurt ligt rioolwaterzuivering Soerendonk. Daar komen de rioolbuizen uit de kernen Budel, Maarheeze en Soerendonk samen. Het afvalwater dat Soerendonk binnenkomt, doorloopt na het reguliere zuiveringsproces in de afvalwaterzuiveringsinstallatie verschillende extra zuiveringsstappen zoals de zandfilter en een waterharmonica. Ze zorgen voor een zo natuurlijk mogelijke overgang van rioolwaterzuivering naar de Buulder Aa. Benieuwd hoe dit eruit ziet? Kom een kijkje nemen. U bent van harte welkom. Er is een route over het terrein, die aansluit op bestaande fiets- en wandelnetwerken.

Op woensdag 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor het algemeen bestuur van Waterschap De Dommel. Deze zijn tegelijkertijd met de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Er spelen verschillende belangen op gebied van bijvoorbeeld natuur, landbouw, recreatie en veiligheid. Er valt wat te kiezen, u stemt toch ook? Stemhulp
dommel.mijnstem.nl kan u helpen om een goede keuze te maken. Meer informatie over de waterschapsverkiezingen vindt u op www.dommel.nl/verkiezingen

Powered by Blog Grabber