‘We willen de identiteit van Dorplein versterken’

Het oudste gedeelte van Budel-Dorplein is de laatste jaren een populaire bestemming voor fietsers en wandelaars. Gidsen trekken er veelvuldig op uit om het verhaal van het oude fabrieksdorp met Waalse…‘We willen de identiteit van Dorplein versterken’

28-07-2018 09:00 – Ingezonden door Redactie

Het oudste gedeelte van Budel-Dorplein is de laatste jaren een populaire bestemming voor fietsers en wandelaars. Gidsen trekken er veelvuldig op uit om het verhaal van het oude fabrieksdorp met Waalse inslag te vertellen. Cicerone – Frans voor gids – Peter van den Heuvel wordt regelmatig gevraagd waarom er ‘Budel’ voor ‘Dorplein’ staat. “Ik ben me erin gaan verdiepen, maar moet het antwoord schuldig blijven”, aldus de Dorpleiner, die pleit voor een naamswijziging.

Van den Heuvel weet dat de meningen over een naamswijziging verdeeld zijn. Zo bleek onder meer uit de reacties op de artikelen die onlangs in de lokale media zijn verschenen. Een artikel over het onderwerp in het ‘Eindhovens Dagblad’ leverde vorige week zelfs een stormloop aan reacties op. Van den Heuvel: “Het leeft onder meer op Facebook. Vooral vanuit Budel wordt er veel gereageerd. Het gaat er echter niet om dat we van Budel af willen, wel willen we de identiteit van Dorplein versterken.

Vroeger was het ook Dorplein, pas in 1963, nadat het fabrieksdorp aan de gemeente Budel werd overgedragen helemaal openstelde is het Budel-Dorplein geworden. Nu de gemeente Budel niet meer bestaat willen we onze naam terug. In de volksmond is het altijd ‘Dorplein’ gebleven. Dat geldt ook voor ‘Schoot’.”

“Ik weet dat een naamswijziging bij een aantal inwoners leeft. De komende tijd zal blijken of we ons hiervoor in gaan zetten”, reageert Wimke Houthuijzen, voorzitter van dorpsplatform Dorplein Uniek op het plan van Van den Heuvel. Ze verwacht dat een naamswijziging veel voeten in de aarde heeft. Daarmee wijst ze onder meer op de plaatsnaamborden, adressen en het briefpapier van bedrijven, verenigingen en instellingen die moeten worden vervangen. Dat kan een aardige kostenpost met zich meebrengen.
Ook Harrie Jaspers, lid van heemkundekring de Baronie van Cranendonck en inwoner van Budel-Schoot, ziet deze praktische bezwaren. Persoonlijk kan hij leven met een naamswijziging. Wel geeft hij aan dat de benamingen ‘Budel-Schoot’ en ‘Budel-Dorplein’ vanuit historisch oogpunt de lading aardig dekken. Jaspers: “In tegenstelling tot bijvoorbeeld Gastel waren Budel-Dorplein en Budel-Schoot een onderdeel van het dorp Budel.” Beide dorpskernen hebben hun ontstaan in meer of mindere mate te danken aan de komst van de zinkfabriek. De Kempensche Zink Maatschappij werd in 1892 opgericht door de Waalse industriëlen Lucien en Emile Dor en François Sepulchre. De daarvoor benodigde grond, destijds een vrij ontoegankelijk vennengebied, kochten zij van de gemeente Budel. Het project werd aanvankelijk Nieuwdorp genoemd. De naam ‘Dorplein’, een eerbetoon aan de gebroeders Dor, werd in 1893 officieel vastgesteld door gemeente Budel. De zinkfabriek en het toenmalige ‘Station Budel’ in het huidige Budel-Schoot zorgden er daarnaast voor dat de Budelse gehuchten Klein en Groot Schoot een flinke groei doormaakten. De voormalige parochie Onze Lieve Vrouw Visitatie en Heilige Antonius van Padua, die in 1917 werd opgericht, stond vervolgens aan de basis van het kerkdorp Budel-Schoot.

Van den Heuvel weet nog niet of hij echt werk wil maken van zijn idee voor een naamswijziging. Van den Heuvel: “Het kan een dure operatie worden.” Eerst wil hij daarom afwachten hoe de gemeente Cranendonck reageert en hoe breed het onderwerp leeft.

Een woordvoerder van de gemeente Cranendonck laat weten dat er zowel vanuit Budel-Dorplein als Budel-Schoot nog geen verzoek voor een naamswijziging is binnengekomen. Mogelijkerwijs volgt er later dit jaar ook bij het dorpsplatform Sterk Schoot in Budel-Schoot een discussie over de nut en noodzaak van een naamswijziging.

Powered by Blog Grabber