‘We willen een overkoepelende paraplu maken’

De gemeente Cranendonck is op zoek naar een permanente invulling van de Baronie van Cranendonck, een 300 hectare groot gebied met veel natuur, waarvan het centrale hart wordt gevormd door een brink met…‘We willen een overkoepelende paraplu maken’

18-11-2018 19:38 – Ingezonden door roy de Leijer

De gemeente Cranendonck is op zoek naar een permanente invulling van de Baronie van Cranendonck, een 300 hectare groot gebied met veel natuur, waarvan het centrale hart wordt gevormd door een brink met daaraan gelegen kasteeltje Cranendonck.
Happy Fuel en Phidias gaan hiervoor samen een concept ontwikkelen en kijken hoe ze alle reeds bestaande en nieuwe initiatieven voor het gebied met elkaar kunnen verbinden. Volgens Paul Rinkes van Happy Fuel zijn alle benodigde ingrediënten om van de Baronie een succes te maken aanwezig. Rinkes: “Mensen in Groningen moet De Baronie van Cranendonck nu nog opzoeken op het internet. Over een x-aantal jaar moet het gebied ook voor hen een begrip zijn.”
De informatieavond werd door Happy Fuel en Phidias gehouden om nieuwe ideeën en wensen van inwoners te verzamelen. Ook is er een internationale prijsvraag voor de invulling van het gebied uitgeschreven.
Bezoekers van de informatieavond konden hun suggesties kenbaar maken op grote vellen papier. Daarbij werd onder meer gehamerd op de kleinschaligheid van het geheel en het behoud en versterken van de aanwezige natuurwaarden.

In het verleden werden inwoners van de gemeente al vaker opgeroepen mee te denken over de Baronie van Cranendonck. Er heerste dan ook de nodige scepsis bij een aantal bezoekers van de informatieavond. “We horen al jaren dezelfde geluiden, zonder dat er ooit een knoop is doorgehakt”, aldus een van de aanwezigen. Wethouder Frans Kuppens liet weten dat dit in februari daadwerkelijk gaat gebeuren. Kuppens: “Het kan ook geen jaren meer gaan duren, ook al omdat een aantal initiatiefnemers staat te trappelen om aan de slag te gaan.”

Een van de uitgangspunten van de gemeente is het behoud van de historische gebouwen in het gebied. Kuppens: “Hieraan willen we een aantal dingen toevoegen waardoor iedereen zich in het gebied thuis voelt.” Daarbij wordt onder meer gedacht aan cultuurhistorische activiteiten, horeca en overnachtingsmogelijkheden.

Volgens Kuppens liggen er bij de gemeente een zestal concrete initiatieven op tafel. Kuppens: “We willen een overkoepelende paraplu maken die al deze initiatieven haalbaar maakt. Plannen moeten echter wel een toegevoegde waarde voor het gebied hebben.”
Ook de gemeente werkt aan een initiatief. Magisch Cranendonck moet een van de speerpunten van het nieuwe concept worden. Daarbij wordt onder meer ingezoomd op de historie en de cultuurwaarden van de Baronie.
Voor Magisch Cranendonck heeft Kuppens een gebouw, een museum, op het oog. Met behulp van allerlei moderne technieken is het de bedoeling dat in het museum op interactieve wijze allerlei oude verhalen opnieuw tot leven komen. “Dit was vroeger een van de eerste plekken waar heksen werden vervolgd. En wie weet er bijvoorbeeld nog wat dwaallichtjes zijn”, zegt Kuppens, die ook de Brainportregio bij Magisch Cranendonck wil betrekken.

Ook Agrarische Natuurvereniging Cranendonck heeft plannen voor het gebied. De ANV denkt onder meer aan een begrazingsproject. “We kunnen delen van het gebied bijvoorbeeld door lakenvelders laten begrazen”, zegt ANV-lid Robbert Steijvers. Dit wil de agrarische natuurvereniging koppelen aan wandelpaden en kleurrijke bloemenranden, zodat de natuurbeleving van het gebied wordt versterkt. ANW-lid Martien Winters: “We richten ons daarbij vooral op de buitenste schil van de Baronie.”

Powered by Blog Grabber